Ekokaravan İzmir de

Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezi ve Oto Doğalgaz İstasyonları Derneği tarafından ortaklaşa hazırlanan, rüzgar, güneş ve hidrojen kullanarak kendi enerjisini üreten dünyanın ilk karavanı İzmir e geldi.

 

Ege Bölgesi Sanayi Odası önünde tanıtılan araç ile ilgili gazetecilere açıklama yapan proje mühendisi Gönenç Usta, ekokaravanın kendi elektriğini rüzgar ve güneş enerjisinden karşıladığını, bu enerjilerin yokluğunda da suyun elektroliziyle depolanan hidrojen enerjisinden veya akülerden yararlanıldığını söyledi. Aracın iç donanımının, içinde yaşayacakların ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzende hazırlandığını belirten Gönenç Usta, projenin amacının temiz enerji olan rüzgar ve güneş enerjisine dikkati çekmek olduğunu bildirdi. Rüzgar veya güneşin olmadığı durumlarda hidrojen enerjisini kullandıklarını belirten Usta, 5 gün boyunca akülerden sağlanan enerjinin yeterli olduğunu ifade etti.

 

Karavanda kullanılan sistemin normal evlerde de kullanılabileceğini ve bugün 20-30 bin liraya mal olduğunu belirten Gönenç Usta, devlet desteği ve seri üretimle bu rakamın 10 bin liraya kadar düşebileceğini söyledi. Karavan ile yaklaşık bir ay önce İstanbul dan yola çıktıklarını, daha sonra Kocaeli, Eskişehir, Ankara, Kayseri, Adana, Antalya ve Muğla ya gittiklerini belirten Usta, İzmir den sonra Manisa ya gideceklerini, daha sonra da İstanbul a döneceklerini belirtti. Rüzgar ve güneş enerjisi kullanarak normal bir evin bütün enerji ihtiyacının karşılanabileceğini belirten Usta, Evlerde günlük enerji tüketimi yaklaşık 5 kilowatsaat. Biz de bu karavanda bu kadar enerji tüketiyoruz. Bir evde var olan televizyon, klima, buzdolabı, elektrikli ocak, termosifon gibi bütün eşyaları kullanıyoruz. Bu karavan ile yıllık 3 ton karbon salınımını engelliyoruz. Rüzgar, güneş ve hidrojen bir arada, yemyeşil bir dünya için temiz enerji diyoruz dedi.

 

Gönenç Usta, kendi enerjisini üreten karavanların afet koordinasyon merkezi, gezici sağlık merkezi, gezici eğitim merkezi gibi kullanılabileceğini, özellikle afetlerde elektrik ve haberleşme olmadığı durumlarda çok büyük hizmetler verebileceğini sözlerin ekledi.

 

Karavanın tanıtımından önce de Temiz Enerji Teknolojileri konulu bir seminer düzenlendi. Seminerde güneş ve rüzgar enerjileri konularında bilgiler verildi.

 

Aracın 4 gün boyunca İzmir de kalacağı bildirildi.

(Anadolu Ajansı) 04 Kasım 2010

-.-

www.solar-academy.com

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com  

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR