Figueres: Doha ile iklim değişimine daha hızlı yanıt vereceğiz

Birleşmiş Milletler İklim Politikaları Şefi Christiana Figueres, iklim değişimine daha hızlı bir yanıt vermek gerektiğini ve bunu yapmanın mümkün olduğunu söylüyor.

 

Birleşmiş Milletler İklim Politikaları Şefi Christiana Figueres, COP18’in düşük emisyonlu gelecek yönünde çalışmaların hızlanmasını ve herkesin sürdürülebilir bir yaşam imkanına kavuşmasını hedeflediğini ifade ediyor. “Bu konferans da daha önceki COP’lar kadar önemli. Hükümetler, sıcaklık artışını iki derecede sınırlamak üzere anlaştılar. Ancak bunun enerji üretimi ve kullanımında çok önemli bir dönüşümü hayata geçirmeden ve sürdürülebilir gelecek inşa etmeden olamayacağının farkındalar. İklim değişimine daha hızlı bir yanıt vermek gerekiyor ve bunu yapabilmek mümkün. Doha, bu tepkinin hızlandırılmasını sağlayacak” diyor.

 

Doha’da gerçekleşen COP18 sonunda öne çıkan bazı başlıklar şunlar oldu:

- Kyoto Protokolü, gelişmiş ülkelerin emisyonlarını azaltacaklarını taahhüt ettikleri tek anlaşma. Protokol’ün I.Taahhüt Dönemi, 2012 yılı sonu itibariyle sona eriyor. Geçtiğimiz yıl Durban’da düzenlenen COP17’de Kyoto Protokolü II. Taahhüt döneminin 1 Ocak 2013’te başlamasına karar verilmiş ancak ülkelerin çoğu taahhütlerini açıklamamıştı.

- Hükümetler, Doha’da ikinci taahhüt döneminin sekiz yıllık bir süreyi kapsaması konusunda anlaştılar.

- Protokolün devamı konusunda yasal gereklilikler konusunda anlaşmaya varıldı.

- Ülkeler, en geç 2014 yılına kadar emisyon azaltımı taahhütlerini gözden geçireceklerini ifade ettiler.

- Kyoto Protokolünün Piyasa Mekanizmalarından JI (Joint Implementation) devam edecek.

- Hükümetler, 2015 yılından itibaren uygulamaya başlayacak, 2020 yılından itibaren tüm ülkeleri kapsayacak küresel bir iklim anlaşmasını uygulamak konusunda anlaşmaya vardılar. Ancak, anlaşma henüz oluşturulmadı.

- Gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkelere uzun vadeli iklim finansman desteği sağlayacaklar. Bu kapsamda hedeflenen rakam, 2020 yılına kadar 100 milyar dolar. Tuba İLZE

www.geleceginenerjisi.com

11 Aralık 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR