Türkiye`nin Elektrik İhtiyacını Karşılayacak Güneş Paneli Alanı

"Güneş Atlası"nda, 2050 yılında Türkiye`nin elektrik ihtiyacının tamamını karşılamak için iki Atatürk Barajı büyüklüğünde bir alanı güneş panelleriyle kaplamanın yeterli olacağı belirtildi.

 

WWF`nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) yayımladığı "Güneş Atlası"nda, 2050 yılında Türkiye`nin elektrik ihtiyacının tamamını karşılamak için iki Atatürk Barajı büyüklüğünde bir alanı güneş panelleriyle kaplamanın yeterli olacağı belirtildi.

 

WWF`nin yayımladığı Güneş Atlası`nda, Türkiye`nin de aralarında bulunduğu 7 farklı coğrafyadaki elektrik talebi değerlendirilerek, söz konusu talebin güneş panelleriyle karşılanması için gerekli olan alan hesaplandı.

 

Bu konuda verilen örneklerde güneşlenme süreleri, demografik değişiklikler ve elektrik tüketimindeki artış ele alındı. Sonuçlar, bölgenin toplam alanın yüzde birinden azının 2050 yılındaki elektrik ihtiyacının tümünün karşılanması için yeterli olduğunu ortaya koydu.

 

Atlas verilerine göre, 2002-2011 yılları arasında elektrik talebi yüzde 56 artan Türkiye`de bu eğilimin yükselmesi bekleniyor. Elektrik ihtiyacının başta doğalgaz ve kömür olmak üzere fosil yakıtlardan karşılandığı Türkiye`nin yıllık güneş enerjisi potansiyelinin, mevcut yıllık elektrik tüketiminin 1,5 katından fazla olduğuna işaret edildi.

 

Atlas, Türkiye`nin mevcut elektrik ihtiyacının tamamının toplam 790 kilometre karelik bir alana yayılacak güneş panelleriyle karşılanmasının mümkün olduğunu ortaya koydu.

 

Nüfusun ve kişi başına düşen elektrik tüketiminin artacağı göz önüne alındığında, 2050 yılında Türkiye`nin elektrik ihtiyacının tamamını karşılamak için iki Atatürk Barajı büyüklüğünde bir alanı güneş panelleriyle kaplamak gerektiğine işaret edildi. Bu ölçünün de, Türkiye yüz ölçümünün on binde 25`ine denk geldiği belirtildi.

 

WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, enerji verimliliği önlemleri ve mevcut teknolojiler ile 2050 yılındaki elektrik ve enerji ihtiyacının neredeyse yüzde 100`ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından elde etmenin mümkün olduğunu belirtti.

 

Sürdürülebilir bir gelecekte rüzgar, güneş, jeotermal gibi farklı ALTERNATİFLERİN yerinin mutlaka olacağına işaret eden Baştak, şunları kaydetti:

 

"Güneş Atlası ile bu ALTERNATİFLERİN sadece birine odaklanıp güneş enerjisinin bize sunduğu olanaklara dikkati çekmek istedik. Güneş enerjisinden elektrik üretmek için sanıldığı kadar geniş alan gerekmiyor. Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümü için belirlenen 6.000 MW kurulu güneş enerjisi hedefinin yükseltilmesini ve güneş enerjisinin yaygınlaşması için elektrik dağıtım altyapısı, mevzuat ve desteklere ilişkin gerekli düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz." (AA)

www.haberler.com

17.01.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR