Uluslararası Enerji Ajansı`ndan küresel elektrik talebi açıklaması

Uluslararası Enerji Ajansı`nın (IEA) raporuna göre, 2035 yılına dek küresel elektrik talebinin yaklaşık iki katına ulaşması bekleniyor.

 

IEA Dünya Enerji Görünümü 2012 Raporu`ndan derlediği bilgilere göre, dünya ülkelerinin elektriğe olan talebi önümüzdeki yıllarda da artmaya devam edecek. Raporun Yeni Politikalar Senaryosu`na göre, 2035 yılına dek küresel elektrik talebi yüzde 70`in üzerinde artarak 32 bin teravatsaate (TWh) ulaşacak. Bu artışın büyük bir çoğunluğu, yarısı Çin ve Hindistan olmak üzere, OECD üyesi olmayan ülkelerden kaynaklanacak.

 

Kömür ise özellikle OECD üyesi olmayan ülkelerde küresel elektrik üretiminin bel kemiği olmaya devam edecek ancak toplam bileşim içinde payı azalarak 5`te 2`den 3`te 1`e düşecek. OECD ülkelerinde ise kömüre dayalı üretim azalacak ve 2035 yılına kadar doğalgaz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim, kömürün önüne geçmiş olacak.

 

23 yılda 16,9 trilyon dolarlık yatırım gerekiyor

Küresel olarak yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik üretimi 2035 yılında 2010 yılına göre üç katına çıkaracak ve üretim bileşimindeki payını yüzde 20`den yüzde 31`e yükseltmiş olacak.

 

Dünya ülkelerinin de elektrik sektöründe 2012-2035 yılları arasında toplam 16,9 trilyon dolarlık yatırıma ihtiyaç duyacağı tahmin ediliyor. Bu yatırımların 5`te 2`si elektrik şebekeleri, geri kalanı ise üretim kapasitesi için gerekli olacak.

 

Üretim kapasitesi yatırımlarının ise yüzde 22`si rüzgar, yüzde 16`sı hidro ve yüzde 13`ü fotovoltaik güneş enerjisi olmak üzere yüzde 60`tan fazlası yenilenebilir enerjiye yönelik gerçekleşecek.

 

2035`e kadar elektrik fiyatları yüzde 15 artacak

Yükselen yakıt fiyatları, artan yenilenebilir enerji kullanımı ve karbondioksit fiyatlandırması sebebiyle elektrik fiyatlarının 2035 yılına kadar reel olarak ortalama yüzde 15 artması öngörülüyor. En yüksek fiyatların AB ve Japonya`da görülmesi, söz konusu rakamların ABD ve Çin`in çok üzerinde seyretmesi bekleniyor.

 

Biyolojik kaynaklardan elde edilen yenilenebilir enerji olan biyoenerjide ise talebin en yüksek olduğu bölgenin AB olacağı tahmin ediliyor. AB`yi, talebin özellikle ulaşımda kullanımdan dolayı arttığı ABD ve Brezilya takip ederken, politika hedeflerin bazı bölgelerdeki üretim kapasitesini aşmasının (özellikle AB, Japonya ve Hindistan), biyokütle ve biyoyakıt ticaretinin altı kat artmasına sebep olacağı belirtiliyor.

 

Yenilenebilir enerjide sübvansiyon hala çok önemli

Elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin, geleneksel kaynaklardan daha pahalı olması beklenirken, yenilenebilir enerji sektöründe büyümenin sağlanabilmesi için enerji sübvansiyonlarının devam etmesi gerekiyor.

 

Bu doğrultuda geçen yıl enerji sübvansiyonları, 2010 yılına göre yüzde 24 artarak 88 milyar dolara ulaşmıştı.

 

Yenilenebilir kaynaklı elektrik üretimi için sağlanan sübvansiyonların, 2012-2035 yılları arasında ise 3,5 trilyon dolar olması öngörülüyor.

www.hurriyet.com.tr / ekonomi

28.01.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR