Güneş Kuşağı nedir ?

Bugünün gençleri !

İklimler değişirken, geleceğinizi artık kendi elinize alma zamanı !


Güneş Kuşağı, dünyanın her yerinden gençlerin iklim değişikliğine karşı temiz enerjili bir gelecek için harekete geçmesi fikrinden doğdu. 2003’te Greenpeace tarafından başlatılan “ Solar Generation-Güneş Kuşağı ” çalışmaları şu anda Almanya, İsviçre, Fransa, Çin, Tayland, Filipinler, Hindistan, Hollanda, Slovakya, Endonezya, Togo, Kenya, Uganda, ABD ve Avustralya’da aktif olarak sürüyor. Güneş Kuşağı’nın gençleri tüm bu ülkelerde, değişimin mümkün olduğunu ve bunu kendilerinin gerçekleştirebileceğini kanıtlıyorlar.

 

Güneş Kuşağı’na katılan ülkelerin sayısı hızla artıyor.  Bu yıl Greenpeace ve Toplum Gönüllüleri’nin işbirliğiyle gençlerin öncüsü olabileceği değişimi Türkiye’ye de taşımak istiyoruz.

 

İşte Güneş Kuşağı’nın birkaç başarısı ve aktivitesi :

  • ABD ve Avustralya’da pekçok üniversite, temiz enerji satın almaya veya kendi enerji üretimlerini güneş panelleriyle yapmaya ikna edildi.
  • İsviçre’de 120’den fazla güneş paneli yerleştirme projesine katılındı
  • Filipinler’den Güneş Kuşağı üyesi olan Abigail, 2004 Yenilenebilir Enerjiler Konferansı’nda açılış konuşmasını yaptı.
  • Tüm dünyada aktivitelerle Kyoto’nun yürürlüğe girişi aynı anda kutlandı.

 

Güneş Kuşağı, iklim değişikliği ve çözümleri ile ilgili farkındalığı artırmak ve siyasetçileri harekete geçirtmek için uğraşır. Üniversite kampüslerinin iklime olan etkilerinin azaltılması için çalışır. Uluslararası İklim Konferansları’na gençleri temsilen katılır ve ülke temsilcileri ile görüşmeler yapar. Güneş Kuşağı, güneş enerjisi kullanarak konserler düzenler ve bu konserler esnasında yaptıkları işlerle ilgili bilgilendirme yapar.

 

Aynı zamanda, güneş panellerinin yaygınlaşması ve yerleştirilmesi için uğraşır. Enerji verimliliğini destekler ve üniversitelerde iklimle ilgili tartışmalar başlatır. İklim değişikliğiyle mücadelede çeşitli kampanyalar ve projeler yürütür.

greenpeace.org / turkey

-.-

Çözümler …

Küresel ısınma, çözümü - yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve çevreye uyumlu teknolojiler gibi - olan bir vakadır.

 

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) son raporu, iklim değişikliğini tetikleyen salımları azaltacak, düşük bütçeli yüzlerce teknolojinin varlığını ve hükümet politikalarının bunların önündeki engelleri ortadan kaldırması gerektiğini doğruluyor.

 

Bu çözümleri uygulamaya koymak insanları ekonomik büyüme, yeni işler, teknolojik buluşlar ve en önemlisi çevre koruması sağlayacak yeni bir enerji dönemine yönlendirecek.

Bununla birlikte, küresel ısınmaya karşı etkili yeşil çözümlerin pazarda kendine yer bulabilmesi için hükümet ve şirketlerin kirli teknolojilerden uzaklaşması gerekiyor. Sanayisi en fazla gelişmiş ülkelerde geleneksel elektrik, büyük ölçüde sübvanse ediliyor ve bunun üretiminin yarattığı olumsuz çevresel etkiler son kullanıcı maliyet hesaplarına yansıtılmıyor.

Fosil yakıt ve iklime zarar veren diğer teknolojilere bağımlılığımıza son verme zamanımız geldi. Burada rüzgar, güneş, biyoenerji, hidroelektrik gibi temiz ve yenilenebilir enerjiler ile diğer kaynakların bir temiz enerji devrimi yaratmak üzere nasıl bir araya gelebileceğini keşfedebilirsiniz.

greenpeace.org / turkey

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR