AB Çinli firmalara karşı uygulayacağı gümrük vergilerine 11.8 ile başladı

Avrupa Komisyonu Çinli güneş paneli ve ekipmanlarına beklentilerin altında gümrük vergileri uygulaması kararı verdi.

 

Avrupa Komisyonu tarafından Çinli güneş paneli ve ekipmanları üreticileri aleyhine 9 ay önce başlatılan soruşturmada geçici karar verildi.

 

Avrupa Birliği Ticaret Komiseri Karel De Gucht tarafından dün Brüksel`de yapılan açıklama ile birlik üyesi 27 ülkeye Çin`den 6 Haziran - 6 Ağustos 2013 tarihleri arasında ithal edilecek güneş paneli ve ekipmanlarına başlangıç olarak yüzde 11.8 oranında ek geçici gümrük vergileri uygulanacağı belirtildi.

 

Birliğin Mayıs ayındaki ön kararında bu oranın firmalara göre değişmek ile birlikte ortalama olarak yüzde 47.6 oranında uygulanması kararı verilmiş iken yeni karar AB’nin uzlaşma aramak için iyi niyet göstergesi olarak algılandı.

 

De Gucht konu ile ilgili açıklamasında kararlarını Çinli rakiplerinin aşırı fiyat düşürmelerinden dolayı sıkıntı içinde olan Avrupalı firmalara hayat kurtarıcı oksijen olarak tanımlarken, Çin hükümetinin bir çözüm sunmadığı takdirde Ağustos ayında daha yüksek vergilerin getirileceğini söyledi. AB Ticaret Komiseri ayrıca işbirliği yapan firmalara uygulanacak gümrük vergilerinin çok daha düşük olabileceğine de vurgu yaptı.

 

Komisyon tarafından alınan kararlara göre Çin hükümeti ile halihazırda sürmekte olan görüşmeler olumlu neticelenmediği takdirde bu yükümlülükler 6 Ağustos 2013 tarihinden sonra 100`den fazla Çinli güneş enerjisi firmasına yüzde 37.2 ila 67.9 arasında değişen oranlarda uygulanacak.

 

Soruşturma 2012 Eylül ayında başlamıştı

Soruşturma EU ProSun adı ile örgütlenen bir grup Avrupalı güneş enerjisi şirketinin 2012’nin Eylül ayında Avrupa Komisyonu’na başvurması ile başlamıştı.

 

Şirketler başvurularında Çinli rakiplerinin kendi hükümetlerinden uluslararası adil ticaret kurallarını ihlal edecek seviyede yüksek oranda destek sağladığını, bu sayede ürünlerini Avrupa pazarında maliyetlerinin altında satarak 2004’te olmadıkları pazarda kısa sürede yüzde 80’lik paya ulaştıklarını söylemişlerdi.

 

Şirketlerin başvurularını kabul eden AB Komisyonu ise bu alanda bir uluslararası ticaret soruşturması başlatmıştı.

 

Aynı şekilde geçen yıl ABD’de başlatılan soruşturmada da Çinli güneş paneli üreticilerine AB komisyonunun kararına benzer şekilde yüksek oranda anti-damping vergileri getirilmişti.

 

Avrupa 2012 yılında 77 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan güneş enerjisi pazarının yarısını oluşturmuştu. Soruşturmada incelenen 2011 yılında ise Çin`den Avrupa`ya 21 milyar avro değerinde güneş paneli ve ekipmanı ithalatı gerçekleşmişti.

 

Karşılıklı ticaret soruşturmaları açılmaya devam ediyor

Çin ise geçen yıl Avrupalı polisilikon üreticileri aleyhine ticaret soruşturması başlatmış, soruşturmanın bitmesi gerektiği tarihte ise Çinli makamlardan herhangi bir açıklama yapılmamıştı.

 

Bununla birlikte Çin Avrupa Birliği`nin ABD`den sonra en büyük ikinci ticari ortağı konumunda. Çin 2013`te birliğin 27 üyesine 290 milyar avroluk ihracat gerçekleştirmiş iken, birlik ülkelerinden gerçekleştirdiği ithalat ise 144 milyar avro seviyesinde olmuştu.

 

Avrupa Birliği`nde halihazırda 31 ticaret soruşturması devam ederken, bu soruşturmaların 18`i ise Çin ile ilgili.

 

Çin ise son olarak Avrupalı şarap üreticileri aleyhine uluslararası adil ticaret kuralları aleyhine davrandığı gerekçesi ile ticaret soruşturması başlatacağını açıkladı. Çin`in resmi rakamlarına göre ülke geçen yıl 430 milyon litre şarap ithal ederken, bunun 170 milyon litrelik kısmı Fransa`dan olmak üzere üçte ikisi Avrupa ülkelerinden gerçekleştirildi.

 

Çin makamlarından yapılan açıklamada Avrupalı şarap üreticileri hükümetlerinin desteği ve haksız teşvikler ile ürünlerini Çin`de çok düşük fiyatlar ile satarak Çinli üreticiler için haksız rekabet oluşturuyorlar.

www.yesilekonomi.com

05.06.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR