‘Yenilenebilir’ tahmini düştü

Uluslararası Enerji Ajansı, Türkiye’deki ‘yenilenebilir’ enerji potansiyelinin çok büyük olduğunu ancak finansman sıkıntıları ve lisanslama konusundaki bazı belirsizlikler nedeniyle büyüme tahminini yaklaşık yüzde 10 oranında aşağı revize etti.

 

En son yayınladığı ‘Orta Vadeli Yenilenebilir Enerji Raporu’nda yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik miktarının 2016 yılına kadar doğalgazı geçeceğini ve nükleerin iki katına ulaşacağını öngören Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Türkiye ile ilgili yenilenebilir tahminlerini bir miktar aşağı çekti. Temel nedeniyse lisanslama ve yerli teşvik uygulamalarındaki belirsizlik ile finansman zorlukları. 2012 yılsonunda 22 bin megavat (MW) olan yenilenebilir kurulu gücünün, 2018 yılsonunda 36 bin MW’a çıkması öngörülüyor. Bunun da önemli bölümünü HES’ler oluşturuyor.

 

YİNE YÜKSELEBİLİR

IEA Yenilenebilir Enerji Piyasa Analisti Heymi Bahar, Türkiye ile ilgili yenilenebilir projeksiyonlarını yaklaşık yüzde 10 ila 12 arası aşağı çektiklerini çünkü lisanslama ve yerli teşvik uygulamaları gibi konularda bazı belirsizlikler gördüklerini söylerken, şöyle konuştu: “Bu problemlerin aşılması durumunda önümüzdeki yıl yapacağımız projeksiyonları olumlu şekilde revize edebiliriz. Artık yenilenebilir enerji teknolojilerinin çok yüksek teşviklere ihtiyacı yok çünkü fiyatları her yıl düşüş gösteriyor. Ancak uzun dönem yatırım sonuçlarının görülebileceği istikrarlı bir politika ve piyasa çerçevesinde ihtiyaç var. Avrupa’da ise şu an teşvikle ilgili yaşanan sorunlar, teknolojilerin düşen fiyatlarına uyum ve esneklik gösteren mekanizmalar ile çözülebilir.”

 

6 YILDA 14 BİN MW

IEA Yenilenebilir Enerji Raporu’nun Türkiye ile ilgili bölümünde, “Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesi 2012–2018 yılları arasında 14 bin MW gibi bir büyüme gösterecek. Bu projeksiyon, bir önceki rapordan daha kötümser. Tahminlerin revize edilmesinin bazı nedenleri ise HES’teki beklentilerinin düşmesi, düşük seviyeli finansal teşvikler, finansman zorlukları ve yerli malzeme konusundaki belirsizlikler. Orta vadede 7 bin MW ile en büyük kapasite artışı HES’lerde yaşanacak. HES’leri 5 bin 200 MW ile rüzgâr takip edecek” denildi.

 

HES’ler ağırlıkta

Raporda, güneş enerjisinin 2013 itibariyle yavaş yavaş büyüme göstereceği kaydedilirken, 2012–2018 yılları için yaklaşık bin MW’lık kurulu güç öngörüldü. Ancak güneşteki büyümenin, lisanslandırmanın daha kolay hale getirilmesiyle yükselebileceği vurgulandı. Rapora göre 2012 yılında elektriğin yüzde 44’ü doğalgazdan, yüzde 28’i kömürden üretildi. Yenilenebilir enerjide ise yüzde 24’lük pay ile HES’ler başı çekerken, rüzgarın üretimdeki payı yüzde 2,4’te kaldı. Rapora göre, geçtiğimiz yıl yaklaşık 19 bin MW olan HES kapasitesi, 2018 yılında 26 bin 400 MW seviyelerine çıkacak.

 

HES’ler ağırlıkta

Raporda, güneş enerjisinin 2013 itibariyle yavaş yavaş büyüme göstereceği kaydedilirken, 2012-2018 yılları için yaklaşık bin MW’lık kurulu güç öngörüldü. Ancak güneşteki büyümenin, lisanslandırmanın daha kolay hale getirilmesiyle yükselebileceği vurgulandı. Rapora göre 2012 yılında elektriğin yüzde 44’ü doğalgazdan, yüzde 28’i kömürden üretildi. Yenilenebilir enerjide ise yüzde 24’lük pay ile HES’ler başı çekerken, rüzgarın üretimdeki payı yüzde 2,4’te kaldı. Rapora göre, geçtiğimiz yıl yaklaşık 19 bin MW olan HES kapasitesi, 2018 yılında 26 bin 400 MW seviyelerine çıkacak. Merve ERDİL

www.hurriyet.com.tr / ekonomi

13.07.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR