Yingli Solar ve Trina Solar Suntech’e Talip Oluyor

Geçtiğimiz Cuma, 9 Ağustos güneş sektöründe “Solar Cuma” olarak ilan edildi. Nedeni de uzun süredir güneş sektöründe yaşanan duraklamaların geride bırakılıp, önemli birleşmelerle güneş sektörünün eski parlak günlerine geri dönmesi olarak gösterildi.

 

Yingli Solar ve Trina Solar cephesinde görülen panel üretim alanındaki gelişmenin yanında yine dünyanın PV devi Canadian Solar’a ait açıklanan rakamlar da haftanın önemli haberleri arasında yer aldı. Çin medyasından gelen bir haberde ise iflasını ilan eden Çinli PV devi Suntech’i satın almak için Yingli Solar ve Trina Solar’ın atağa geçtiği bildirildi.

 

İflasını açıklayan Suntech’le ilgilenen 5 farklı girişim olduğu daha önce yine Çinli medya kuruluşları tarafından bildirilmekteydi. Yayınlanan son haberde ise bu firmalardan ikisinin Yingli ve Trina Solar olduğu bildirildi. Suntech’le ilgilenen diğer firmaların henüz netleşmemiş olsa da Beijing Putian New Energy ve Çin’in Xi’an bölgesinden ismi henüz bilinmeyen bir firma olduğu bildirildi. Fakat hazırlanan bir raporda 1,75 Milyar Dolar’lık ciddi bir borç altında olan Suntech’in durumunun satın alma için riskli olduğu söylenmekte. Suntech’in bu kritik miktardaki borcu nedeniyle Trina Solar’ın satın alma konusunda ikiye bölündüğü ve benzer olarak ilgili diğer şirketlerde de benzer belirsizliğin yaşanacağını bildirildi.

 

Satın alma kararlarında biraz da ilgili olan iki şirket olan Trina ve Yingli Solar’ın yıl içindeki mali durumlarının da etkili olacağı belirtilmekte. Yılın ikinci çeyreği için üretim tahminlerinin %20 ötesine geçen ve yine aynı şekilde tahminlerin ötesinde ilerleme kaydeden Yingli Solar’ın da sektörü olumlu yönde ilerletmekte. 2. Çeyrek için brüt marjların %11-12 artacağı tahmin ediliyor. Bu süreçte Trina Solar’ın hisse senetleri %9.4 değer kazanırken, Yingli Solar’ın hisseleri ise %6.3 değer kazandı.

 

Diğer tarafta ise hisselerinde düşüş yaşayan Canadian Solar’ın, yılın ilk çeyreğinde %8 değer kaybı ve 12.6 Milyar Dolar net zarar kaydettiği bildirildi. Firmanın yılın geri kalanı için ise iyimser olmadığından bahsedilmekte.

 

Güneş sektöründe daha önce yaşanan sıçramaların ardından son zamanlarda çeşitli duraksamalar ve geri çekilişler yaşansa da uzmanlar bu regulasyon ve yeniden konumlanmalarla günel sektörünün daha sağlıklı şekilde gelişeceğini bildirmekteler. (Kaynak: Alt Energy Stock)

www.ALTERNATIFENERJI.com

15 Ağustos 2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR