Almanya`dan AB`ye: Enerji politikalarımıza karışmayın

Almanya Ekonomi Bakanı Philipp Rösler, ülkesi bir yandan nükleer enerji üretiminden çıkış sürecindeyken Avrupa Komisyonu`nun enerji politikalarına karışmamasını istedi.

 

Almanya daha önce de Brüksel ile enerji konularında anlaşmazlığa düşmüştü. AB şimdi Almanya`da yüksek oranda enerji kullanan firmalara tanınan şebeke ücret muafiyetini soruşturuyor.

 

Konu, Avrupa Birliği`nde enerji için en yüksek fiyatların ödendiği ülkelerden biri olan Almanya`da rekabet gücü açısından büyük önem taşıyor.

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel`in gelecek ayki genel seçimlerin ardından bazı yetkilerin Brüksel`den geri alınabileceğini gündeme getirmesinin ardından Rösler, `Enerji politikalarımıza karışılmasını istemiyoruz` dedi.

 

Reuters`a konuşan Rösler, Avrupa Komisyonu`nun da, Almanya`daki merkezi ve federal yönetimlerin de yetki alanlarının açıkça belirlendiğini ve bu sınırlara uyulması gerektiğini ifade etti.

 

Merkel, geçtiğimiz hafta katıldığı bir televizyon programında özel olarak enerji sektöründen bahsetmemekle birlikte Lizbon Antlaşması ile AB`ye çok fazla yetki verildiğini belirtmiş ve bazılarının geri alınmasını gündeme getirmişti.

 

Rösler, Komisyon`un, kararların olabildiğince yerel düzeyde alınmasını öngören kendi yönetmeliklerine bağlı kalmasını ve AB`nin yalnızca AB kanunları ihlal edildiğinde ya da diğer kurumlardan daha etkin çalışabileceği bir alan söz konusu olduğunda devreye girmesini istedi

www.euractiv.com.tr / enerji

19 Ağustos 2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR