IRAK, EKONOMİSİNİ YENİDEN YAPILANDIRMAK İÇİN GÜNEŞ ENERJİSİNE YÖNELİYOR

Bağdat savaş dönemi aldığı zararları karşılamak için solar enerjiye başvurmuştur. Bu elde edilen enerjiyle şuan 6000 sokak lambası çalışmaktadır. Daha binlerce solar sokak lambası Irak Elektrik Bakanlığı tarafından Alman off-grid uzman şirket PHAESUN’den bu yıl sipariş edilmiştir.

 

PHAESUN’dan Matthias Kaiser, Memmingen merkezli bir şirkettir. Bu şirket off-grid bağlı fotovoltaik sistemler için know-how denilen sistemi sağlar. Irak hükümeti giderek özellikle kırsal alanlardaki nüfusun gelecekteki enerji ihtiyaçlarını temin edebileceğini belirtiyor.

 

Bu bölgede yapılan off-grid solar teknolojisi yüklemeleri sayesinde ülkenin her yerindeki halk düzenli ve etkili elektriğe sahip olacak aynı zamanda Irak ekonomisine yardımda bulunulacak.

 

"Solar enerjinin Irak için çok fazla avantajı var. Ülkenin yüzey alanı çok büyük ki bu güneş panelleri radyasyonu bakımından iyi bir şey. Ulusal şebekeler düzgün çalışmadığından off-grid solar panelleri çok iyi bir çözüm haline getiriyor.” dedi Kaiser.

 

Kaiser, bölgeye off-grid solar panel yüklemenin bu süreci hızlandıracağını, halka etkili ve kesintisiz elektrik sunulabileceğini aynı zamanda Irak ekonomisini destekleyeceğini belirtiyor.

 

Irak Elektrik Bakanlığından 6 teknisyen Almanya’nın Phaesun firması tarafından eğitime alındı. Eğitimin amacı off-grid solar sistemlerin kurulumu ve bakımı.

 

Eğitim alan bu kişiler Bağdat’a geri döndükten sonra öğrendiklerini meslektaşlarına öğretebilir ve bu sayede çok önemli olan know-how sistemi hızlıca yayılır.

 

Kaiser, Off-Grid solar panellerin kurulumunun hızlı geliştiğini ve bir çok insanın aylık enerji ihtiyacını bu şekilde karşılamaya başladığını söyledi.

 

2001 yılında kurulan PHAESUN, sadece Irak’ta değil, Africa, Latin Amerika, Panama ve Kosta Rika dahil olmak üzere 25 ülkede hizmet vermektedir.

 

Yerel ortaklarla birlikte çalışarak, PHAESUN özel planlama görevleri yapmak amaçlı bu sistemlerin kurulumu ve bakımı için gerekli bilgi bileşenleri sağlayarak daha az gelişmiş ülkelerde off-grid güneş sistemlerinin tanıtılması ve rüzgar teknolojisinin gelişimini hızlandırmak için yardımcı olarak özel eğitim kursları sağladı.

 

Kaiser gelişmekte olan ülkelerden off-grid güneş enerjisi teknolojisi için artan bir talep olduğunu söyledi.

 

Savaşın yıktığı Irak`ın gerçek elektrik üretimi sadece 11.000 MW olan kurulu gücünün yaklaşık üçte biridir. (Kaynak : İnternet)

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR