Köktaş: Özelleştirme sonrası Van’da kaçak elektrik 3 puan düştü

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, doğalgazda görülen müşteri memnuniyetinin elektrikte yaşanmadığını ve elektrikte var olan yanlışlıkların düzeltilmesinin vakit alacağını söyledi.

 

Zaman gazetesinden İsmail Altunsoy`un haberine göre; EPDK Başkanı Hasan Köktaş, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette, elektrik ve doğalgaz sektörlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Köktaş,"Elektrikte 34 milyon adet aboneyi konuşuyoruz. Yanlışı düzeltmek vakit alacak. Elektrik tarifelerini 2-3 katına çıkarıp bütün parayı 2 yılda toplayıp yatırım için kullanarak da bunu yapabilirsiniz. Ama bu hakkaniyetli bir davranış olmaz" diyerek, özelleşme sonrası hizmet kalitesinin artmasına Van bölgesini örnek gösterdi: Kaçak kullanım oranı 3 puan düştü.

 

DOĞALGAZDA ÖDEME SORUNU YOK

Köktaş, 81 ilden 71`inde doğalgaz kullanıldığını, (büyük bölümü Doğu ve Güneydoğu`da bulunan) 10 ile daha şehiriçi doğalgaz dağıtım ağı kurulması için kasım ayı içinde peyderpey ihaleye çıkacaklarını söyledi. Köktaş, bu illerin bazılarında daha önce açılan ihalelerin teklif gelmemesi nedeniyle iptal edildiğine dikkat çekerek, bu isteksizliğin tahsilat kaygısından kaynaklanmadığını kaydetti. Köktaş şöyle konuştu: "Yatırımcıda, `ben altyapı yatırımıma karşılık aboneden paramı alamam` endişesi şu anda yok. Adıyaman, Batman, Şanlıurfa gibi illerimizde zaten doğalgaz kullanılıyor ve tahsilat sorunumuz yok. Doğalgaz, su ve elektrik gibi değil. İmar planları, şehir altyapısı ve teknik altyapıların tamamlanması durumunda o bölgeye götürülebilecek bir unsurdur. Bazı yerlerde kırmızı kod dediğimiz yol ayrımı bile yok. İmar planı olmayan bir yerde imar geçtikten sonra ne olacağını bilemeyeceğimiz için zor olur. Bu yüzden bazı iller için sıkıntılar var. Doğalgazda, 71 ilde ödeme alışkanlığı açısından hiçbir sorun yok."

 

GELENEKSEL YANLIŞLAR İLE YENİ KOYULMUŞ DOĞRULAR ZAMAN ZAMAN ÇAKIŞIYOR

Doğalgazda arıza tespit, müdahale ve hizmet kalitesinin yüksek olduğunu vurgulayan Köktaş, "Doğalgaz sektörüne emniyet, diğer hizmetler ile arızaya ulaşımlara bakıldığında oransal olarak çok iyi durumdayız. Doğalgazda müşteri memnuniyetini şirketler bazında takip ediyoruz, çok yüksek derecelerde müşteri memnuniyeti var." değerlendirmesini yaptı. Elektrik dağıtımında özelleştirmelerin beraberinde iyi hizmeti de getireceğine inandığını söyleyen Köktaş konuya açıklık getirdi: "Elektrikte ciddi bir birikim var. Kamuda o birikimin de yanlış ve doğrularının analizini yapmış durumdayız. Şimdi koyulan kurallarla sektör oyuncularını buna adapte etme ihtiyacı var. Geleneksel yanlışlar ile yeni koyulmuş doğrular zaman zaman çakışıyor. Dolayısıyla o yeni koyulan doğruları yerleştirmek ve onları doğrulara dönüştürmek bir miktar zaman alacak."

 

34 MİLYON ELEKTRİK ABONESİ VAR

Başkan Köktaş, doğalgazda görülen müşteri memnuniyetinin elektrikte yaşanmadığı eleştirilerini şöyle cevapladı: "Elektrikte 34 milyon adet aboneyi konuşuyoruz. Var olan bir yanlışı düzeltmek de bu büyüklükteki bir yapıda vakit alacak. Biz kuralları iyi koyduk; ama biraz zamana ihtiyaç var. Bütün bunları iki senede bitirebilirsiniz. Elektrik tarifelerini 2-3 katına çıkarıp bütün parayı 2 yılda toplayıp yatırım için kullanarak da yapabilirsiniz. Ama bu hakkaniyetli bir davranış olmaz. Tarifelerdeki havayı olumsuza çevirmeden bunu yapabilmek için sistemin kalitesine ait bazı yatırımları süreler içinde yapmak lazım." Köktaş, elektrikte özelleştirme sonrası sürece de örnek verdi: "Elektrik dağıtım tesislerinde özelleştirmenin sonuçları alınmaya başladı. Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş.`nin özel sektöre fiilî teslimi temmuzda yapıldı. Son üç ayda bölgede kayıp kaçakta üç puanlık bir düşüş yaşandı.

www.enerjigunlugu.net

29 Ekim 2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR