IKEA’DAN SURİYELİ MÜLTECİLER İÇİN SOLAR BARINAKLAR

İskandinav Mobilya devi IKEA’nın geçen yılın başında acil durum birimi olarak ürettiği solar barınakları hatırlarsınız.

 

Doğal afet koşulları için tasarlanan bu önemli tasarımı şu sıralar Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği, Suriyeli savaş mültecilerine destek olmak için kullanmaya hazırlanıyor.

 

BM’nin Lübnan’da bulunan Suriyeli mülteciler için önerisi olan IKEA solar barınaklar. Lübnan hükümeti ise bu konuda biraz çekinceli, çekincelerinin nedeni ise bu konutların birer kalıcı konuta dönüşmesiydi. 6 aylık müzakerelerin ardından Lübnan’da bu barınakların kullanılmasına karar verildi fakat bu yapıların çok soğuk kış günlerinden mültecileri ne kadar koruyabileceği ise soru işareti.

 

Solar IKEA Mülteci Barınakları, 188 metrekare büyüklüğünde ve 5 kişillik bir ailenin rahatça yaşayabileceği şekilde tasarlanmış. Doğal ışığı absorbe edecek şekilde tasarlandığı için, zararlı kimyasallar içeren ve Ortadoğu’da elektrik sıkıntısı olan bölgelerde sık kullanılan gaz lambasının kullanımını da engellemektedir. Çatıda yer alan yansıtıcı paneller sayesinde ısı izolasyonu sağlanabilmekte, hava akımları sayesinde yazın serin hava, kışın sıcak hava içerde tutulabilmektedir.

 

Sistem sadece 4 saatte kurulabilmekte ve diğer BM barınaklarının aksine sadece 6 aylık değil, 3 yıllık kullanım ömrüne sahip. Lübnan’da bulunan 125 Bin Suriyeli mülteci için önemli bir adım olacak olan projenin yaygınlaşması, en önemlisi de tüm yeryüzünde savaşların bitmesi dileğiyle…

www.ALTERNATIFENERJI.com

19 Aralık 2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR