Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Açıklaması

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Türkiye siyasal istikrar ile ekonomik istikrarı yakaladı ve nasıl dünyanın 15’inci büyük ekonomisi haline geldiyse tarım sektörü de bugün artık 62 milyar dolar tarım hasılası elde ediyor.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Türkiye siyasal istikrar ile ekonomik istikrarı yakaladı ve nasıl dünyanın 15`inci büyük ekonomisi haline geldiyse tarım sektörü de bugün artık 62 milyar dolar tarım hasılası elde ediyor. Dünya ülkeleri içerisinde sıralamamız 7, Avrupa`da da artık bir numarayız. Fransa`nın, İtalya`nın ve İspanya`nın da tarım hasılası olarak önündeyiz" dedi.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Tarım Kredi Kooperatifine yeni atanan personelin göreve başlama törenine katıldı.

 

Milli Kütüphane de gerçekleştirilen törende Türkiye`nin istikrar içerisinde büyümesinin ve ekonomisini büyütmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Bakan Eker, şunları söyledi:

 

"Türkiye`nin sürekli son 11 yıl içerisinde içeriden dışarıdan birileri sürekli istikrarını hedef alıyor. Çünkü biliyorlar ki siyasi istikrar bozulursa peşinden ekonomik istikrar bozulur, bütün parametreler bozulur, millet geriye gider. Biz Türkiye`nin ekonomisini büyütme, kalkınmasını sağlamak için siyasi istikrarı her zamankinden daha fazla sahiplenmeliyiz. Bundan sonra ki hedeflerimize şimdiye kadar olduğu gibi son 11 yılda olduğu gibi bundan sonra koyduğumuz hedefleri de yakalayabilelim."

 

Gelecek bilimcilerin 21. yüzyılda ülkeler için küresel olarak 3 tane mücadele alanı söylediğini ifade eden Bakan Eker, "Diyorlar ki; dünya 21. yüzyılda 3 tane konuda mücadele edecek. Enerji, su ve gıda. Eğer biz suyun yüzde 75`ini tarımda yani gıda amaçlı kullanıldığını aklımızda tutarsak o zaman mücadele alanı ikiye iniyor. İnsanlar bugün ülkeler kendi gıda güvenilirliklerini temin etmek için kendi ülkelerinin arazileri ile yetinmiyorlar. 200 milyon hektar alanın üzerinde şuan da çok uluslu şirketler ve bazı ülkeler tarafından kiralanmış veya satın alınmış durumdadır. Arazinin kiralandığı ülkelerin önemli bir kısmı dünyanın gıda güvenilirliğinin en yüksek düzeyde tehlikede olduğu ülkelerdir. Biz kaynaklarımızı ne kadar doğru kullanırsak, tarımsal kaynaklarımızı da azami ölçüde iyi değerlendirirsek biz 21. yüzyılda da bugün olduğu gibi gıda bakımından güvende oluruz" diye konuştu.

 

Geçen 10 yıl içerisinde Türkiye`nin tarım sektörünün de dünyada önemli bir güç ve aktör haline geldiğini söyleyen Eker, tarım hasılası olarak Avrupa ve Dünya`da büyük yol kat ettiklerini kaydederek şöyle devam etti:

 

"2002 yılında Türkiye 24 milyon hektar arazi işliyordu ve bunun karşılığında elde ettiği hasıla 23 milyar dolardı. Yani Türkiye`nin bütün çiftçilerinin ürettiği bütün tarımsal hasılanın tamamı 23 milyar dolardı ve o 23 milyon dolar hasılayla Türkiye Cumhuriyetinin tarım sektörü dünya ülkeleri içerisinde ki sıralamasında 11`inci sırada yer alıyordu. Dünyanın 11`inci büyük tarımsal gücü halindeydi. Avrupa`da ise 4`üncüydü. Türkiye siyasal istikrar ile ekonomik istikrarı yakaladı, dünyanın 15`inci büyük ekonomisi haline geldiyse tarım sektörü de bugün artık 62 milyar dolar tarım hasılası elde ediyor ve sıralamamız dünya ülkeleri içerisinde 7, Avrupa`da da artık bir numarayız. Fransa`nın, İtalya`nın ve İspanya`nın da tarım hasılası olarak önündeyiz." Ankara (İHA)

www.haberler.com

24.12.2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR