‘Elektrik kesintileriyle ilgili bilgilendirme yapılıyor’

Taner Yıldız, son günlerde basına yansıyan elektrik kesintileri, elektrik ithali ve elektriğe zam konusundaki konularla ilgili açıklamalarda bulundu.

 

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı`nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Taner Yıldız, "Basına yansıyan haberler var. Bugün içinde de 4 saatlik bir elektrik kesintisi söz konusu. Sık sık yaşanan kesintilerin sebebi nedir?" şeklindeki bir soru üzerine "Toplamın içinde bu ifadeyi doğru bulmam. Elektrik bakımlarıyla alakalı bir konuda BEDAŞ’ı, AYEDAŞ’ı her biri bilgi veriyor ve diyor ki ‘Ben şu bakımlardan dolayı burada bakım yapacağım’. Ben haberlerde okuyorum ‘Elektrik kesiliyor’ diyorlar. Bakım yapılmayacak mı? Periyodik bakımları var. Bir uçağa bakım yaparsınız, bakım yaptığınız zaman uçamaz; yerde olur. Elektrik de böyle. Bir haber gördüm geçen gün. Yağmur sularından dolayı falan şehirde, mahallede hala elektrikler kesik diyor. Arkadaşlar orada elektrikler kesik olacak tabi. Suyun olduğu yerde elektrik olmaz. Su basmış orayı. O yüzden bunun haber niteliğini doğru kurgulamamız lazım" ifadelerini kullandı.

 

Bakım onarım çalışmalarının periyodik olarak yapıldığını belirten Yıldız, "Her altı ayda bir, yılda bir yapılan bakım çalışmaları vardır. Ve biz yazı da kışı da daha rahat atlatalım diye. Atmosfere açık olan bu işletme, Türkiye’de 1 milyon 100 bin kilometredir. Ve yaklaşık 180 bin trafodan bahsediyoruz. O yüzden elektrikle alakalı herhangi bir sıkıntımız yok. Arzıyla alakalı herhangi bir sıkıntımız yok. Bakım ve onarım çalışmaları kendi programı çerçevesinde devam edecektir" dedi.

 

Bakan Yıldız, "İthal elektrik söz konusu olursa vatandaşa nasıl yansıyacak?" şeklindeki diğer bir soruya ise "Biz ithal ettiğimiz kadar ihraç da ediyoruz. Bu yeni yapılan bir şey değil. Geçen yıl da yapıldı, ondan önceki yıl da yapıldı. Geçenlerde Bulgaristan’daki nükleer güç santralinde bir arıza oluştu, biz Bulgaristan’a enerji verdik" şeklinde yanıt verdi.

 

"ENERJİ İTHALATINDAN DOLAYI ELEKTRİĞE ZAM GELMEZ"

Gazetecilerin, daha önce enerji ithalatı yapılabilir şeklinde açıklamaların yapıldığını ve bunun da vatandaşa elektrik faturalarına zam gelecek şeklinde yansıdığını hatırlatması üzerine Bakan Yıldız, "Bundan dolayı elektrik faturalarına zam gelmez. Biz daha önceden yaptığımız rakamları eğer uygun fiyatlarda buluyorsak ihraç da ederiz ithal de ederiz, burada üretiriz de. Bunun bugüne has ve münhasır olmadığını söylemem lazım. Ve Türkiye’de toplam ithalat, toplam elektrik tüketiminin yüzde 3’ü. Oradaki yüzde 1’lik oynamaları bunun tamamıymış gibi göstermek doğru olmaz" dedi.

 

"YAĞMURUN YAĞMASINI TEMENNİ EDİYORUM"

Yağışların beklenenden az olması konusuna da değinen Yıldız, "Tabi ki ben yağmurun yağmasını, barajların dolmasını temenni ederim. Çünkü biz yerli kaynaklarımızdan, su kaynaklarımızdan elektrik elde ediyoruz. Atatürk Barajı’nda Keban’da Karakaya’da Birecik’te; buradaki barajlarımıza su biriktiği kadar bizler oradan elektrik elde ediyoruz. Bu yüzden tabi ki yağmurun yağmasını temenni ederim" diye konuştu. 

VOLKAN KAYALAR, İSTANBUL

www.iha.com.tr

24.04.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR