Elazığ`da üretilen LED ampul, dünyada görücüye çıktı

Fırat Kalkınma Ajansından (FKA) aldığı 177 bin liralık destekle kurduğu tesiste ayda 50 bin tasarruflu ampul üreten elektrik-elektronik mühendisi girişimci, sektörde söz sahibi olmayı hedefliyor.

 

Elazığ İş Geliştirme Merkezindeki (İŞGEM) tesisinde üretime devam eden Abdullah Akın (30), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fırat Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü`nden 2006 yılında mezun olduktan sonra ülkeye farklı bir ürün kazandırmayı hayal ettiğini söyledi.

 

Bu kapsamda, 2009 yılında hazırladığı "Yeni Nesil Tasarruflu ve Uzun Ömürlü LED`li Ampul Projesi" ile FKA`dan 177 bin lira makine desteği aldığını belirten Akın, bu destekle 2010 yılında Elazığ İŞGEM`de üretim tesisi kurduğunu dile getirdi.

 

Akın, tesisinde 2012 yılında seri üretime geçtiklerini kaydederek, "LED ampuller, 50 ve 75 vatlık akkor ampullere eş değer üretiliyor, tükettiği enerji ise sadece 6 vat. Bu anlamda dünyanın en verimli LED ampulü. Tasarruflu ampulden yüzde 40, eski akkor ampullerden yüzde 88 daha tasarruflu olduğunu ölçümlerimiz ve İstanbul Aydın Üniversitesinin ölçümleri sonucunda gönül rahatlığıyla söyleyebiliyorum" diye konuştu.

 

İstanbul`da geçen yıl düzenlenen Uluslararası LED Aydınlatma Fuarı`nda dünyanın dört bir yanından gelen firmalar arasında LED ampullerini görüceye çıkardığını aktaran Akın, yeni ve küçük olmalarına rağmen ortaya koydukları tasarımla büyük firmaların ilgisini çekmeyi başardıklarını anlattı.

 

"Dünyanın ileri gelen firmalarıyla ikili ilişkilerimiz devam ediyor" diyen Akın, "Ürettiğimiz LED ampullere Türkiye`den ve dünyadan çeşitli dev firmalar talip. Bu konuda azim ve kararlılıkla çalışmalarımızı, ikili görüşmelerimizi devam ettiriyoruz" ifadesini kullandı.

 

Dünya çapında mağazalar zincirine sahip Alman firmaya ürün verdiklerini vurgulayan Akın, aydınlatma konusunda dünyada otorite olmayı hedeflediklerini, bu amaçla aylık 50 bin olan üretim kapasitesini artırmayı planladıklarını dile getirdi.

 

Soğutma sistemi, jet motorundan esinlenerek yapıldı

 

Ürettikleri ampul hakkında bilgi veren Akın, "Ürünümüzün optik kısmı konik şeklinde. Bu yapı sayesinde her yöne aydınlatma açısı sağlıyor" dedi.

 

Akın, şunları kaydetti:

 

"Ampulün optik kısmını Türk Patent Enstitüsünden (TPE) tescilledik. Minimum soğutucu boyutuyla maksimum verimlilik sağlıyor. Soğutma sistemi, jet motorundan esinlenerek yapıldı, kesinlikle ısınmaz. Bu sistem de TPE tarafından tescillendi. Böylelikle yaz aylarında iklimlendirme masrafları azaltılarak dolaylı tasarruf sağlanıyor ayrıca soğutma sistemi ve içerisinde kullanılan elektronik komponentlerin kalitesi sayesinde daha uzun ömürlü."

 

Ülkenin refahı için her kesimin ele ele verip üretim seferberliği başlatması gerektiğini vurgulayan Akın, "Hiçbir zaman ümidinizi kaybetmeyiniz. Mutlaka bir yerlerde, yaptığınız projenin, tasarladığınız ürünün veya sistemin kıymetini bilen değerli yatırımcılar bulabileceksiniz. FKA yetkilileri gerçekten bu projeye inandı ve gereken desteği en üst düzeyde verdi" değerlendirmesinde bulundu.

 

Muhabir: İsmail Şen Yayınlayan: Kemal Kaymak (AA)

ww.haberler.com

10.01.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR