Adilcevaz`a Güneş Doğuyor

Adilcevaz Belediyesince hazırlanan "Adilcevaz`a Güneş Doğuyor" projesi kapsamında, Doğu Anadolu Bölgesinde güneş enerjisinden elektrik üretilecek.

 

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı`nın (DAKA) "Yenilebilir Enerji Kaynakları Programı" çerçevesinde kabul gören projeyle, Adilcevaz`da güneş enerjisinden yılda 500 kilovat saat elektrik üretilecek.

 

İlçede üretilecek enerjiyle hem belediyenin tüketimi karşılanacak hem de sözleşme gereği fazla olan enerji ulusal hatta aktarılarak, belediyeye gelir sağlanacak.

 

Adilcevaz Belediye Başkanı Adnan Göksoy, AA muhabirine, son yıllarda çıkan yenilenebilir enerji kaynaklarına, belediye olarak katkıda bulunmak istediklerini söyledi.

 

Güneşten enerji üretmek için hazırladıkları projeyi DAKA`ya sunduklarını aktaran Göksoy, şöyle konuştu:

 

"Şu anda çalışmalar devam ediyor. İlçede yılda 500 kilovat saatlik enerji üreteceğiz. Bu enerjiyle hem belediyemizin tüketimini gidereceğiz hem de ulusal elektrik enerjisine katkı sunacağız. Projeyle belediyenin elektrik ihtiyacını karşılayarak, ürettiğimiz enerjinden belediye gelir sağlayacağız. Sözleşme gereği fazla enerjiyi hatta satacağız. Belediyenin kullandığı miktarı mahsuplaştıracağız. Geri kalan para ise ulusal enerjiden belediyemizin hesabına yatırılacak. Böylelikle belediyemize yılda yaklaşık 300 bin lira katkı sağlayacağız. Bu projemizin bedeli 1 milyon 800 bin liradır. Bunun yüzde 40`ını DAKA, geri kalanını da biz karşılayacağız."

 

Doğu Anadolu Bölgesinde güneş enerjisinden elektrik üretmek için böyle bir tesisin Adilcevaz`da kurulduğunu vurgulayan Göksoy, çalışmaların yürütüldüğü alana 2 bin 200 güneş enerjisi panelinin kurulacağını ifade etti.

 

Önümüzdeki günlerde çalışmaların tamamlanmasıyla enerji üretimine başlayacaklarını vurgulayan Göksoy, "Bu belediyemizin en büyük projesi. Projemizi belediyemize ait sorunsuz bir yerde hayata geçiriyoruz. Yapı yasağı olan alanımızı değerlendirdik. Ayrıca 2015 yılında cadde ve sokak aydınlatma giderlerini belediyeler karşılayacak. Bu bakımdan ileriye dönük bir proje düşündük. Bunu hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu. Şener Toktaş, Bitlis

www.haberler.com

20.02.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR