MÜSİAD yetkilileri KKTC`de bir araya geldi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) üyeleri, KKTC’nin Girne kentinde düzenlenen gala yemeğinde Kıbrıslı bazı kuruluş temsilcileri ve bürokratlarla bir araya geldi.

 

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın bir şiiri ile açılışını yaptığı konuşmada, "Rahmetli Cumhurbaşkanımız Rauf Denktaş’ın bu güzel dizeleri hepimizi, her zaman heyecanlandırmıştır. Kıbrıs’ın gönlümüzdeki yerini ve hislerimizi anlatmak için, kelimeler bazen yetersiz kalabiliyor. Biliyorum ki, bu salonda bulunan değerli dostlar da, benimle aynı duyguları paylaşıyor ve Kıbrıs’ın, Anavatan`dan gelen dostlar için ne kadar önemli olduğunu biliyor. Kıbrıs, Yavru Vatan, bizim için, Anavatan`daki dostlarınız için, sadece bir ada veya toprak parçası değildir. Kıbrıs, bizim tarihimiz, yurdumuz, gönül meselemizdir. Bildiğiniz gibi, Hz. Osman ile Müslümanlıkla tanışan Kıbrıs, 1571 yılında, Venediklilerin elinden alınarak, Türk yurdu haline geldi" şeklinde konuştu.

 

MÜSİAD’ın diğer ülkelerdeki faaliyetlerinden de bahseden Olpak, “Pazartesi günü MÜSİAD Erbil`in açılışı için Kuzey Irak`taydık, bugün, bu güzel topraklarda, uzun süre önce başlamış bir çalışmanın, MÜSİAD Kıbrıs`ın açılışının heyecanı ve sevinciyle bir araya geldik. Ve gerçekten de, hem gün içinde yaptığımız ziyaretlerin sıcaklığı, hem de açılışımızı şenlendiren, coşkulu bir katılımla gurur duyduk. Bu sevincimizi paylaşmak için buraya teşrif eden, burada yaşayan Kıbrıslı dostlara, işadamlarına, STK kuruluşlarına, bizi her zaman olduğu gibi yalnız bırakmayan değerli üyelerimize ki Van`dan Manisa`ya, Hatay`dan Sakarya`ya, Ankara`dan Mersin`e, Adana`dan Karadeniz Ereğli`ye, Edirne`den Adıyaman`a, Elazığ`dan Uşak`a, Erzurum`dan Denizli`ye, Diyarbakır`dan Kocaeli`ye, Şanlıurfa`dan İstanbul`a, diğer yandan, doğunun en uzak noktası Pekin`den, Avrupa`nın en uzak noktası Fransa`ya, Avusturya`dan İsviçre`ye, Essen`den Köln`e, Hannover`den Stutgart`a, Münih`ten Berlin`e kadar, çok geniş bir coğrafya`dan katılan 250 üyemize ve bizleri bu faaliyetlerimizde de yalnız bırakmayan, değerli eşlerimize, hanımefendilere teşekkür ediyorum” dedi.

 

MÜSİAD Kıbrıs’ın Başkanı Okyay Sadıkoğlu’na da teşekkür eden Olpak, “Elbette, bu buluşmanın mimarları, Yurtdışı Teşkilatlanma Komisyonu ve MÜSİAD Kıbrıs`ın değerli Başkanı Okyay Bey ve arkadaşlarıyla, Genel Sekretaryamız ve birlikte çalıştığımız tüm arkadaşlara da, özellikle teşekkür ediyorum. Okyay Bey, faal bir arkadaşımız, bize kattığı gücün yanı sıra, Kıbrıs Gönüllü Teşekküller Platformu`nun da başkanlığını yapıyor. Bu vesileyle, hem kendisini, hem de bundan sonraki süreçte işbirliğimizi güçlendireceğimiz, Gönüllü Teşekküller Platformunu ve üye kuruluşlarını tebrik ediyorum. Ümit ediyorum, MÜSİAD, Türkiye`de ve dünyanın dört bir yanında edindiği tecrübesini, buradaki iş insanlarına aktararak, bu birikimden onların da yararlanmalarını sağlayıp, çok önemli bir fonksiyonu da yerine getirecektir. Çünkü biz, gittiğimiz yerlerde, modern, fakat acımasız dünyanın dar kalıplarıyla hareket etmeyen, rekabet ederek değil, paylaşarak büyümeyi, sürtüşerek değil, anlaşarak hareket etmeyi prensip edinmiş, bunu, kendisine bir yaşam tarzı olarak benimsemiş insanlarız. Sadece benim olmalı, ya da ben varsam başkasına hayat hakkı tanımam demeyip, buyur gel, hepimize yer var, birlikten güç doğar demeyi ilke edinmiş işadamlarından oluşuyoruz. Bulunduğumuz ortamlardaki ticaret ve sanayi odaları veya benzeri meslek örgütleri ya da diğer STK`lar, bizim rakiplerimiz değil, paydaşlarımız, iş ortaklarımızdır. Zaten MÜSİAD, bu ve benzeri temel yaklaşımları sebebiyle, ilklerin kuruluşu olmuş, bir taraftan farkını ortaya koyarken, diğer taraftan, ayrılıkları ön plana çıkarmayan sıcak yaklaşımı sebebiyle, 24 yıl önceki kuruluşundan bugüne kadar, bu sebeple, kararlı şekilde, itibarını her gün daha da arttırarak çalışmalarını sürdürmüştür, bundan sonra da sürdürecektir. Kurucularımızdan bugüne kadar, emeği geçen, bu yola gönlünü koyan herkese, teşekkür ediyorum. Bize soruyorlar, MÜSİAD kimlerle bir araya gelebilir, kimlerle işbirliği yapabilir, kırmızı çizgileri nedir diye. En kısa ifadesiyle söylemek gerekirse MÜSİAD, üyelerinin ve milletinin yararına iş yapmak amacıyla, kendisiyle beraber olmaktan, yan yana bulunmaktan rahatsız olmayan, herkes ve her kurum ile bir araya gelir, işbirliği yapar” diye konuştu.

 

MÜSİAD hakkında bilgiler de veren Olpak, “İzninizle, biraz da MÜSİAD hakkında sayısal bazı bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum. MÜSİAD, 5 Mayıs 1990 tarihinde, üyelerinin, ülkesinin ve insanlığın gelişmesine katkı sağlamak üzere, İstanbul’da kurulmuş, bir işadamları derneğidir. Faaliyetlerinde, gönüllülük esasına göre çalışan MÜSİAD, geride bıraktığımız 23 yıl içerisinde, hem dünyanın birçok ülkesinde bir işadamları derneği olarak model alınmış, hem de tüm Türkiye’de yayılarak, ülke içinde 73 irtibat noktasına ulaşmıştır. Elbette her şey sayılar değildir ama, küçük, orta, büyük, hatta en büyük işletmeleri ayrım yapmaksızın içinde barındıran MÜSİAD, bugün, Türkiye`de 7 bin 500 üyeye sahiptir. Bu üyelerinin sahip olduğu 35 bin civarındaki işletmeyle, 1 buçuk milyon kişiye istihdam sağlamaktadır. Dünya çapında ise, Amerika`dan Avrupa’ya, Orta Doğu’dan Afrika’ya, Orta Asya’dan Pasifik’te, Avustralya’dan Kuzey Afrika`ya kadar, 55 ülkede, 150 irtibat noktamız bulunmaktadır. Bugün açılışını yaptığımız MÜSİAD Kıbrıs da, tıpkı Avrupa’daki diğer MÜSİAD dernekleri gibi, üyelerimizin gelişimine, ufkunu açmaya, uluslararası pazarlara açılmasına destek olacak. Maalesef, KKTC’nin uzun yıllardır çözüme kavuşturulamayan sorunlar yumağının içinde yer alması, ekonomik potansiyelinin altında gelişmesine sebep olmuştur. Özellikle 1974 yıllarından itibaren, adalet ve insan hakları kavramlarıyla açıklanamayacak bir uluslararası ambargoya maruz bırakılması nedeniyle, Kıbrıs ekonomisi, güneydeki Rum kesimine göre, çok daha az gelişme gösterebilmiştir. Umarım, son günlerde gündeme gelen, umut da veren yeni çözüm arayışları, burada, bu topraklarda yaşayan dostlarımız için, uygun bir süre içinde, arzu edilen bir sonuca ulaşır” şeklinde konuştu.

 

KKTC’ye kurulan temiz su projesi hakkında da konuşan Olpak, “Bu noktada, asrın projesi olarak nitelendirilen, Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a denizaltından boruyla su temini ve aynı şekilde öneme sahip elektrik bağlantısı, bölgenin ekonomik dönüşümünde önemli bir rol oynayacaktır. Bununla birlikte, Türkiye’den getirilecek su, sadece ekonomik anlamda değil, siyasi sahada da, Türkiye ve KKTC’nin elini güçlendirecektir. Zira, bu proje Doğu Akdeniz’de kuraklıkla karşı karşıya olan Rum kesimi, Mısır, Lübnan ve İsrail gibi ülkeleri de, çok yakından ilgilendiriyor. Biz MÜSİAD ve MÜSİAD çatısı altındaki iş insanları olarak, özellikle KKTC ekonomisinin rekabetçi ve sürdürülebilir bir ekonomik yapıya geçebilmesi sürecinde, üzerimize düşen görevleri yapmaya hazırız. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz temsilcilik açılışı da, bunun işaretlerinden sadece birisidir. Millet olarak, Kıbrıs’taki sorunların çözülmesi için her zaman destek verdik. Bundan sonraki süreçte de, çözüme giden her çaba ve girişime destek olacak ve buradaki temsilciliğimizle birlikte çözüm üreteceğiz. Sözlerime son verirken, MÜSİAD Kıbrıs`ın, üyelerimize, milletimize, hem Türkiye hem de KKTC’ye hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Ümit ediyorum ki, MÜSİAD Kıbrıs, hepimiz için faydalı olacak. Büyük bir değişimin de, ilk adımı olacak. Ayrıca teşkilatlanma çalışmalarımızın bir ayağı olan, üyelerimiz arasında faydalı birliktelikler oluşturmak ve ileriye dönük hedef ve stratejilerimizi belirlemek amacıyla düzenlediğimiz yarınki Avrupa Genişletilmiş İstişare Toplantımızın da, hepimize yeni ufuklar açmasını diliyorum. Bu duygularla, bu güzel programımızda bizleri onurlandıran büyükelçimiz, üniversite yıllarından değerli dostum, Sayın Halil İbrahim Akça`ya, tüm kurum temsilcilerine, MÜSİAD’ın Anadolu ve Avrupa’nın farklı bölgelerinden gelen değerli yönetici ve üyelerine, Yurtdışı Teşkilatlanma Komisyonumuzun başkan ve üyelerine ve MÜSİAD dostlarına teşekkür ederim” ifadelerini kaydetti.

 

Gecede MUSİAD KKTC Şube Başkanı Okyay Sadıkoğlu ile büyükelçi Halil İbrahim Akça da konuşma yaptı. Geceye katılanlara ayrıca anı ağaç sertifikası ile rozet takıldı. MESUT GÜNSEV, GİRNE

www.iha.com.tr

01.03.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR