Kazakistan: Yeni enerji sınırı

Kazakistan‘ın başkenti Astana, iki gün boyunca Orta Asya’daki en etkili enerji oyuncularını bir araya getirerek bu dünyanın nabzını tuttu. 5’inci Avrasya Enerji Forumu’nda Kazakistan Başbakanı, ülkesinin hem Avrupa’nın hem de Çin’in enerji tedarikçisi olduğunu vurguladı.

 

Karim Massimov, Kazakistan Başbakanı:

“Enerji kaynaklarımızı dünyada bir siyasi baskı aracı olarak kullanmak gibi bir niyetimiz yok. Biz sadece ülkemizde sürdürülebilir ve barışçıl gelişmeler istiyoruz. Zaten bundan dolayı Avrupa’nın güvenilir enerji tedarikçisi olmak istiyoruz.”

 

Kazakistan sadece enerji kaynaklarına sahip değil, aynı zamanda onu piyasaya taşıyan araçlara da sahip. Örneğin asrın enerji projesi olarak nitelendirilen Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı, milyonlarca varil ham petrolü Hazar havzasından Akdeniz’e taşıma kapasitesine sahip.

 

Kazenerji Birliği Başkanı Timur Kulibayev, Kazakistan‘ın Azerbaycan ile batıya petrol akışına izin veren anlaşmaya imza atmalarına dikkat çekti; Çin pazarına da vurgu yaptı: “Ulaşım konusunda Avrupa pazarlarına yönelik genişleme devam ediyor. Aynı zamanda bizim için yeni bir yön olan Çin’e doğru da ilerliyoruz. 2015 yılına kadar enerji ürünlerimizin üçte ikisini Avrupa ve uluslararası pazarlara, üçte birini de Çin piyasasına ulaştırabileceğiz.

 

Avrupa’nın, dünyanın en zengin doğalgaz üreticileriyle irtibatını sağlayan Nabucco Projesi üzerinde ise anlaşılamayan konular var.

 

Mirek Topolanek, Çek Cumhuriyeti eski Başbakanı:

“Bu çok kolay değil. Çünkü Avrupa Birliği’nin ortak bir anlaşma üzerinde mutabakata varabilmesi ve güneydoğu koridoruna gidip Nabucco’yu bir an önce inşa etmesi mümkün gözükmüyor. Avrupa Birliği’nin önündeki en büyük engel ortak enerji politikasının olmaması. Bu, politikacıların şu anda ulaşmaya çalıştığı bir amaç.”

 

Dünya ekonomisi daha varlıklı toplumların olduğu doğuya doğru kayıyor. Burada enerji kaynağı tüketimi diğer yerlerden daha fazla. Avustralya, Asya’ya yaptığı dev ihracat sayesinde krizden kurtulmayı başardı.

 

John Howard, Avustralya eski Başbakanı:

“Avustralya’da ekonomik krizi iyi bir şekilde yönetmemimizin sebeplerinden bir tanesi, piyasalarımızın güçlü piyasalara yakın olmasıdır. Çin’i düşündüğümüzde ihracat merkezi olararak Japonya’nın önemini asla unutamayız; ve Hindistan, Avustralya için büyüyen bir ihracat merkezi. Biz dünyanın bu tarafındayız ve burası orta sınıfın çekim merkezi olmaya doğru gidiyor. Bunu anlıyoruz ve biz de rekabetçi bir oyuncu olmak eğilimindeyiz.”

 

Astana’da ayrıca enerji endüstrisinin çevreye olan olumsuz etkileri de tartışıldı. Kopenhag Zirvesi’nde

bu konuda uzun vadede ne yapılacağı konusunda bir anlaşmaya varılamamıştı.

 

Christoph Frei, Dünya Enerji Konseyi Genel Sekreteri:

“Sağlam bir yasal çerçeveye ihtiyacımız var. Bu çerçeve enerji endüstrisine olumlu sinyaller vermeli.

Bu taslak olmadan bu piyasa için açıkça bir felaket olacak altyapı enerjileri alanında bir yatırım yapmak da mümkün olmamalı.”

 

Hidrokarbonlara bağımlı hale gelen Avrupa’da yenilenebilir enerji piyasası da hızla gelişiyor.

 

Alfred Gusenbauer, Avusturya eski Şansölyesi

“Biz, insanlık tarihindeki en etkileyici enerji geçişini yapacağız. Şu anda Avrupa’da yüzde 80 fosil enerji tüketimi, yüzde 20 de yenilenebilir enerji tüketimi yapılmaktadır. Ancak bu böyle devam etmeyecek ve gelecek yüzyılda bu tamemen tersine dönecek. Bunun anlamı siyasi ilişkiler kadar araştırma, geliştirme, verimlilk ve ulaşım alanında tamamen yeni gelişmeler ortaya çıkacaktır.”

 

German Bejarano, Abengao Yöneticisi

“Neyse ki Avrupa çok hızlı bir şekilde temiz enerji kaynaklarına doğru adımlar atıyor. Bu yüzden photovoltaik alanında olduğu kadar termo-güneş ve rüzgar enerjisi alanlarında açık bir teknolojik ilerleme var. Biz sadece farklı enerji ürünlerinin karışımından bahsetmiyoruz, aynı zamanda yeni bir endüstri alanı da inşa ediyoruz.”

 

Avrupa’nın, Kazakistan gibi hızla gelişen ülkelerde oynayacağı roller var. Bu gibi ülkeler doğal kaynaklar bakımından oldukça zengin ancak teknoloji bakımındansa yetersiz. Ayrıca bu gelişmeleri nasıl yönlendirecekleri konusunda da yardıma ihtiyaçları olabiliyor.

 

euronews:

“Orta Asya, global enerji haritasında giderek göze çarpan bir pozisyona sahip oluyor. Fakat bu bölge Batılı şirketlerin çok aradığı ve ihtiyaç duyduğu ekonomik büyümenin yeni bir sınırını da oluşturuyor.”

http://tr.euronews.net / 08 Ekim 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR