AB Türkiye ile enerji faslını açmalı

İngiltere`nin Avrupa Bakanı David Lidington, "AB`nin 15. enerji faslını Türkiye ile müzakereye açmasını istiyorum" dedi.

 

Lidington, İngiltere Ticaret ve Yatırım Kurumu (UKTI) tarafından, nükleer enerji sektöründeki tecrübeleri paylaşmak için düzenlenen "Business is GREAT" nükleer enerji konferansında AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

 

Enerjinin Türkiye ve AB için kritik önem taşıyan bir alan olduğunu vurgulayan Lidington, "Avrupa`da Türkiye`siz enerjiden söz etmek mümkün değil" ifadesini kullandı.

 

Türkiye`nin AB enerji politikasına uyum noktasında önemli gelişmeler kaydettiği vurgulayan Lidington, 15. enerji faslının açılmasını istediğini söyledi. Enerji faslının Güney Kıbrıs Rum yönetimi tarafından bloke edildiğine dikkati çeken Lidington, şöyle konuştu:

 

"En kısa sürede fasıllar üzerindeki tüm blokajlar kalkmalı ve Türkiye`nin üyeliğinin önünün açılmalı. Ben 23. Yargı ve Temel Haklar ve 24. Adalet, Özgürlük ve Güvenlik fasıllarının da bir an önce açılmasını istiyorum."

 

İngiltere`nin fasıl müzakereleri için belirli süreler konmasına karşı olduğunu vurgulayan Lidington, Türkiye`nin müzakere kapasitesine güvendiğini, fasıl açıldıktan sonra kısa sürede kapanacağına inandığını belirtti.

 

AB Komisyonu, Türkiye`nin enerji faslı tarama sürecini Haziran 2006`da tamamladı ancak Mart 2007`de hazırlanan tarama sonu raporu, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin blokajı nedeniyle hala AB Konseyi`nde görüşülemedi.

 

AB`nin Enerjiden Sorumlu Üyesi Günther Oettinger açıklamalarında, enerji faslının müzakerelere açılabilecek fasıllar arasında olduğunu değerlendiriyor. Enerji Bakanlığı yetkilileri de faslın açılması halinde aynı gün dahi kapanabileceğini belirtiyor.

 

Türkiye, 3 yıllık aradan sonra Kasım 2013`te 22. Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu faslını müzakereye açmıştı. Ankara, AA

www.dunya.com

26 Şubat 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR