Güneş enerjisi santralinin açılışını yaptı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız: “Biz Yaptıklarımızı anlatmakta güçlük çektiğimiz bir ortamda yapmadıklarımızı savunma ihtiyacı hissetmeye başlıyoruz, bu olmaz, bu bizlere yapılan bir haksızlıktır” dedi.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Nevşehir’deki temasları sırasında Kaymaklı beldesi yakınlarında faaliyet gösteren Blok Bims fabrikasının güneş enerji panellerinin açılış törenine katıldı.

 

Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri ve çok sayıda davetlinin de katıldığı törende konuşan Bakan Yıldız, AK Parti iktidarından önce Türkiye’nin rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinde toplam kurulu gücünün 17 megavat olduğunu belirterek şu anda Türkiye’nin 3 bin megavatlık rüzgar santrali bulunduğunu kaydetti.

 

Rüzgar ve güneş enerjisinin milli bir politika olması gerektiğini ifade eden Bakan Yıldız: "Biz iktidara geldiğimizde, 11 yıl önce, rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinde toplam kurulu gücümüz 17 megavattı. Çok sembolikti, hemen hemen yok denecek kadardı. Şu anda 3 bin megavatlık rüzgar santralimiz var. Bunun anlamı şu; eğer biz bu santralleri kurmamış olsaydık, 2013 yılı içinde toplam 600 milyon dolarlık, hemen hemen 1,5 katrilyon liralık dışarıdan daha fazla doğalgaz ithal edecektik. Birisi kalkıyor `Nükleer enerji santralini buraya kurmayın, Türkiye`de bunlar patlar, kömür zaten isli, paslı, kuramazsınız, doğalgaz, rüzgar, kuşları engelliyor, öldürüyor. Güneş panelleri tarımsal sulama alanlarını, tarım arazilerini azaltıyor` diyor. `Peki ne yapacağız?` diye sorduğumda ise `Ben o kısmını bilmem` diyor ama biz omuzlarımızda bu sorumluluğu hissediyor ve Türkiye`nin büyümesine, gelişmesine, ilerlemesine katkı konulacaksa onu enerji sektörünün büyümesiyle yapabileceğimize inanıyoruz. Türkiye`de ilk santral 1902 yılında kurulmuştur. 2002 yılına kadar geçen 100 yıl içinde toplam 31 bin 500 metre kilovatlık santral kuruldu. Kamu ve özel sektör de buna dahil ama son 11 yılda 32 bin 500 megavatlık santral yaptık. Yani 100 yıldan daha fazlasını Türkiye`de son 11 yılda gerçekleştirdik. 2023 yılı hedefimiz buradaki yatırım gibi tam 10 bin tane güneş enerjisi panelli tesis kurmak."dedi.

 

Konuşmasının ardından güneş enerjisi santralinin açılışını yapan Yıldız, ardından Gülşehir ilçesine geçerek, partisinin seçim bürosunun açılışına katıldı. (İHA)

www.milliyet.com.tr

17.03.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR