Edirne`de "Kuraklık Tehlikesi" Konulu Konferan Düzenlendi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, "İklimlerin değişmesinden kaynaklanan olumsuz etkiler beklenenden daha kısa sürede kendisini göstermeye başladı. Tarımsal açıdan 2020`de öngörülen meteorolojik zararları şimdiden görmeye başladık" dedi.

 

Şen, Edirne Ticaret Borsası`nda (ETB) düzenlenen konferasta yaptığı konuşmada, kuraklığın en kapsamlı sosyo-ekonomik zararlara neden olan yavaş gelişen, sinsi ve tehlikeli bir doğal afet olduğunu belirtti.

 

Türkiye`nin kış aylarında yeteri kadar yağış alamadığını anlatan Şen, Türkiye`de etkili olan kuraklığa karşı bir takım önlemler alınması gerektiğini belirtti.

 

İlerleyen günlerde kuraklığa bağlı olarak bazı bölgelerde büyük su sıkıntısı yaşanabileceğini, tarımsal alanlarda da rekolte düşüklüğü olacağını vurgulayan Şen, konuşmasına şöyle devam etti.

 

"İklimlerin değişmesinden kaynaklanan olumsuz etkiler beklenenden daha kısa sürede kendisini göstermeye başladı.  Tarımsal açıdan 2020`de öngörülen meteorolojik zararları şimdiden görmeye başladık. Türkiye`de tarımsal ürünler artık önümüzdeki yıllarda meteorolojik şartlardan dolayı artacak diye bir şey demeyeceğiz, azalacak. Onun için sulama ön plana çıkıyor. İçme suyu açısından da bazı illerimizin önlem alması gerekiyor."

 

Türkiye`de yıllık yağış miktarlarında homojen, eşit bir dağılım olmadığını anlatan Şen, ülkemizde en fazla yağış alan illerin Antalya, Bodrum, Zonguldak çevreleri olduğunu belirtti.

 

ETB Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk ise Türkiye geneliyle karşılaştırdıklarında Edirne`nin verimli topraklara sahip olduğunu, bölgede bazı yerlerde olan sıkıntının sulama altyapısının geliştirilmesi ve modernizasyon ile çözülebileceğini belirtti.

 

Edirne`nin Türkiye`nin en önemli çeltik üretim merkezi olduğunu ifade eden Özay, "Çeltik üretimininde olmazsa olmazı sudur. Üreticilerimizin çeltik tarımında bu konuda ne kadar mağdur olduklarını biliyor. Çözüme kavuşturulması için konuyu her platforma taşıyoruz" dedi. Edirne (AA)

www.haberler.com

05.04.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR