Shell Eco-marathon`da İstanbul da yarışacak

Yıldız Teknik Üniversitesi, yeni Shell Eco-marathon aracı "İstanbul"u tanıttı. Ae2 Project takımı, Shell Eco-marathon`da bu yıl İstanbul yarışacak. Yarışmaya bu yıl Türkiye`den 16 takım katılacak.

Yıldız Teknik Üniversitesi Ae2 Project takımı, Royal Dutch Shell tarafından her yıl düzenlenen ve Avrupa çapında binlerce öğrencinin daha az enerjiyle daha fazla yol kateden araçlar tasarlayıp ürettikleri ve yarışarak test ettikleri Shell Eco-Marathon yarışmasına bu yıl da iştirak edecek.

Daha önce üç kez Shell Eco-marathon`a katılan Ae2 Project Tarımı, bu yıl yarışmaya katılacakları "İstanbul" adını verdikleri aracı tanıttı. 2013 yılında yakıt tasarufu tekniklerine dikkat çekmek amacıyla Ankara-Eskişehir-İstanbul rotasında bir sürüş gerçekleştiren Shell FuelSave marka elçisi ünlü sanatçı Keremcem de araç tanıtımında YTÜ ekibine destek verdi. 

KAPTAN IŞIK: BU YIL ERKEN BAŞLADIK
Ae2 Project kaptanı Burhan Işık (YTÜ Elektrik Mühendisliği son sınıf öğrencisi) bu yıl Eco-marathon hazırlıklarına çok erken başladıklarını söyledi. Işık, "Güçlü bir ekip ruhu ve son yıllarda yarışmada edindiğimiz tecrübeler sayesinde 4. aracımız İstanbul’un üretimini tamamladık. 2014 Shell Eco-marathon’da ülkemizi, okulumuzu ve destekçilerimizi en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz. Bugüne kadar bizleri teşvik eden herkese teşekkür ediyoruz" dedi.

AKÜ BESLEMELİ ELEKTRİK KATEGORİSİNDE
Yaklaşık 1 yıllık çalışma sonucunda üretilen ‘İstanbul’ aracında otomatik fren sisteminin (ESP) yanı sıra, araç içi kablosuz iletişim sistemi ve Pit bölgesiyle aynı şekilde veri aktarımı sağlayan telemetri sistemi bulunuyor. İstanbul aracı, Shell Eco-marathon’un prototip, akü beslemeli elektrik kategorisinde yarışacak. YTÜ Ae2Project takımı, 2013’de gerçekleştirilen yarışmada aynı kategoride 132.10 km/kWh’lik bir sonuç elde etmişti. 2011 yılında Güneş Enerjili Prototip Araç sınıfında ise 437 km/kWh ilk bir sonuç elde edilmişti.

Toplantıya katılan ünlü sanatçı Keremcem de 2013 yılında Shell FuelSave #tasarrufmaratonu projesi kapsamında edindiği Shell Eco-marathon deneyimlerini aktardı. Geçen yıl bir Shell Eco-marathon aracıyla Rotterdam’daki şehir parkurunda 1 litre yakıt ile 72,61 km mesafe kateden Keremcem, "Shell ile geçen yıl yakıt tasarrufu konusunda gerçekleştirdiğimiz işbirliğimiz sırasında tasarruflu sürüş üzerine gerçekten çok şey öğrendim ve öğrendiklerimi çevreme aktarmaya devam ediyorum" dedi.

KEREMCEM: YAŞLILAR DAHA DİKKATLİ
Yaşı kaç olursa olsun tüm sürücülerin yakıt verimliliğine büyük önem verdiğini belirten Keremcem şunları söyledi:


"Yaşça büyük sürücüler bu konuda daha hassas ve 10 sürücüden sekizi yakıt verimliliği adına aracını daha yavaş kullanıyor. 10 genç sürücüden ancak altısı yavaş araba kullanıyor. Ama açıkçası benim bu projeler esnasında tanıştığım gençler yakıt verimliliği konusunda çok bilinçli ve yaratıcılar. En önemlisi yaşı kaç olursa olsun tüm sürücülerimiz yakıt verimliliği konusunda öğrenecek yeni şeyler olduğunu düşünüyor. Shell Eco-marathon gibi etkinlikler bu nedenle çok önemli. Bence hepimizin bu konuda öğreneceği ve yapacağı çok şey var."

SHELL ECO-MARATHON`A 26 ÜLKEDEN KATILIM
Shell Eco-marathon her sene Avrupa, Amerika ve Asya kıtalarında öğrenci takımları arasında düzenlenen uluslararası nitelikli bir yarışma. Shell Eco-marathon Avrupa kapsamında bu yıl 26 ülkeden 16-25 yaş arasında mühendisler ve bilim insanı adayları kendi tasarladıkları ve ürettikleri araçlarla yarışıyor. Yaratıcı tasarımları ve teknik bilgileri sayesinde 1 kWh ya da 1 litre yakıt ile en uzak mesafeyi kat eden takımlar ödüllendiriliyor.

Takımlar yarışa, "Prototip" ve "Şehir Konsepti" adlı iki kategori altında katılıyor. Geleceğin otomobillerini yansıtan prototipler, yaratıcı tasarımlara sahip araçlardan oluşuyor. Şehir Konsepti otomobilleri ise geleneksel taşıtlardan ilham alınarak tasarlanıyor ve dış görünüş olarak günlük yaşantımızda kullandığımız otomobil modellerine benziyor. Yarışlarda; araçlara güç vermek için dizel, benzin, likit petrol gaz (LPG), etanol gibi yakıtların yanı sıra hidrojen, güneş enerjisi, veya elektrik gibi ALTERNATİF enerji kaynakları kullanılabiliyor.

TÜRKİYE`DEN 16 TAKIM KATILIYOR
15-18 Mayıs tarihleri arasında Hollanda’nın Rotterdam kentinde 30’uncusu düzenlenecek Shell Eco-marathon’a Türkiye’den 16 takım katılıyor.

www.enerjigunlugu.net

25 Nisan 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR