Aksaray`da "Yenilenebilir Enerji Kaynakları" Konulu Seminer

2014 Türk - Alman Bilim Yılı etkinlikleri kapsamında, Aksaray Üniversitesi (ASÜ) ve Aksaray Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü işbirliği ile "Yenilenebilir Enerji Kaynakları" konulu bir seminer düzenlendi.

 

ASÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu`ndaki seminerde, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi ile alakalı merak edilen pek çok detay anlatıldı. Aksaray Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Refik Tezcan`ın açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Almanya ilişkileri ve enerji konusunda kısa birer konuşma yaptı. Almanya`nın Türkiye açısından ihmal edilemeyecek bir ülke olduğunu söyleyen Rektör Acar, Türkiye`nin en büyük dış ticaret ortağının Avrupa Birliği (Ab) olduğunu, Ab ülkeleri içinde ise en büyük ortaklık payına Almanya`nın sahip olduğunu belirtti. Tek başına Almanya`nın Türk dış ticaretindeki payının yüzde 20`ler seviyesinde olduğundan söz eden Rektör Acar, "Yani Almanya`yı çekerseniz, Türkiye`nin dış ticaretinden çok şeyi çekmiş olursunuz. Bunun yanı sıra yurt dışında çok sayıda soydaşımız, vatandaşımız var ve onların en yoğun yaşadığı ülke Almanya. Almanya - Türkiye ilişkilerinin iyi olması, dostane olması ve iktisadi ilişkilerin gelişmesi hem Türkiye`nin ekonomisine katkı bakımından önemlidir, hem de Avrupa`da yaşayan vatandaşlarımızın refahı ve huzuru bakımından son derece önemlidir" dedi.

 

Enerji konusundaki görüşlerine de yer veren Prof. Dr. Acar, "Bugün bütün dünyanın gündemindeki en önemli konulardan bir tanesi enerjidir. Çünkü artık çevre kirliliği, küresel ısınma, fosil yakıtların çevreye verdiği zararlar, rezervlerin sonuna geliniyor oluşu gibi etkenlerden dolayı enerji, bütün insanların ortak bir endişe kaynağı haline gelmiş vaziyette. Türkiye`nin 2013 yılı itibariyle toplam 65 milyar dolar cari açığı var, bunun yarıya yakını enerji açığından kaynaklanıyor. Türkiye`nin ne yapıp edip enerji kaynaklarını çeşitlendirmesi gerekiyor; mümkünse çevre dostu, yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla yüklenmesi gerekiyor" diye konuştu.

 

Aksaray Valisi Şeref Ataklı da, enerji konusunun çok önemli olduğunu ve enerjinin Türkiye bütçesinde çok önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Farklı ve yeni enerji kaynaklarının bulunması, temin edilmesi gerektiğinden söz eden Vali Ataklı, "Sadece klasik, bilinen enerji kaynaklarından öte, başka kaynaklara yönelmek gerekiyor; dünya bunun ihtiyacını hissediyor" dedi.

 

Konuşmalarının ardından ASÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tolga Balta, "Güneş Enerjisi ve Uygulamaları", Başak Enerji Proje Müdürü Oktay Tezcan ise "Rüzgar Enerji Sektörü" konularında birer sunum yaptı. Aksaray (İHA)

www.haberler.com

29.04.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR