GÜNEŞ ENERJİSİNE İLGİ ARTIYOR

Güneş enerjisinin önemi tüm Dünya’da giderek artıyor. “Avrupa Güneş Pili SanayiBirliği (EPIA)” tarafından verilen bilgilere göre, 2012 yılında dünyada güneş pili sistemlerinin sayısı büyük bir artış göstererek, 31 GW`lık ek enerji sağlayacak düzeye erişti. Birliğin konu hakkındaki raporu, birçok Avrupa ülkesinde güneş enerjisinin toplam enerji tedariki içerisindeki payının da arttığını ortaya koyuyor.

 

İtalya`da elektrik ihtiyacının yüzde 7`si, Almanya’da yüzde 6’sı güneş enerjisinden karşılanıyor. Asya ülkeleri ile ABD`de de güneş enerjisi giderek daha popüler hale geliyor. Yenilenebilir enerjiler Avrupa`da da yükselişte. Ancak bu yükselişte özellikle güneş enerjisinin payı dikkat çekiyor. “Avrupa Güneş Pili (Fotovoltaik) Sanayi Birliği (EPIA)” tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Avrupa Birliği genelinde 2012 yılı sonunda güneşten sağlanan enerji miktarı 70 GW dolayındadır. Bunun 12 GW`lik bölümü ise 2012 yılında kurulan güneş enerjisi sistemlerinden kazanıldı. Bu atılımla güneş enerjisi, rüzgâr ve doğalgazdan sağlanan enerjiyi geride bıraktı.

 

KONYA-KARAMAN YÖRESİ EN UYGUN

Son dönem yazılarımızda sıkça, Güneş enerjisinin Konya Karaman yöresine çok uygun olduğunu vurgulayıp, özellikle sanayicilerimizin bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğini yazdık.

 

İnternetten “Türkiye’nin Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlası” yazdığınızda karşınıza çıkan Türkiye haritasında görülecektir ki; gerçekten Konya - Karaman yöresi güneş pilleriyle elektrik elde etmede en uygun yerlerdir.

 

Bu konuya devlet desteği de var.

Hazine arazileri üzerinde yenilenebilir enerji yatırımlara olanak sağlayan 07.Şubat.2014 Tarih ve 362 Nolu Milli Emlak Genel tebliği resmi gazetede yayımlandı. Tebliğe göre: yenilenebilir enerji yatırımlarına hazine arazilerinin irtifak hakkı ve diğer kullanma izinleri verilebilecek. Yatırımcılar kurulu güçleri 500 KW a kadar olan elektrik üretim tesisleri için hazine arazilerini 20 yıl, kurulu güçleri 500 KW ile 1 MW arasında olanlar 30 yıl boyunca kullanabilecekler. Arazi kullanım bedeli de %85 indirimli.

 

ŞEKER PİLİ

En iyi şarjlı piller bile eninde sonunda şarj yeteneklerini kaybeder ve sonunda çevre için zehirli (toksik) olurlar. Buna rağmen yeni geliştirilen şarj edilebilir bir pil var. Şeker pili. Yüksek enerji ve düşük maliyet sunan bu pil şekerden üretiliyor. Enerji yoğunluğu da diğerlerine göre çok daha fazla. Virginia Tech tarafından yürütülen projedeki bu piller hem doğa dostu hem uzun ömürlü hem de yanıcı değil.

 

Şekerle ilgili her türlü çalışmayı yapan bölgemizin yükselen değeri TORKU markasının kulaklarını çınlatalım. Bu konuyla da ilgilensin, pas geçmesinler.

Hoşçakalın. 05.Temmuz.2014

Osman Nevres YILMAZLAR

www.e-karaman.com

06.07.2014

 

Konya Türkiye
Konya Türkiye
Karaman Türkiye
Karaman Türkiye
 
BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR