Köylerde kurulan güneş enerjisi sistemi vatandaşın yaşam standardını yükseltti

 

Adana Orman Bölge Müdürlüğü`ne (OBM) bağlı Orman ve Köy İlişkileri Şube Müdürlüğü (ORKÖY) 2014 yılında ‘Güneş Enerjisi ile Su Isıtma Projesi’ dâhilinde köylere 574 ünite su ısıtma sistemi kurdu. 2013 yılında da bin 227 ailenin bu konudaki ihtiyacını karşılayan Bölge Müdürlüğü, odun, tüp, elektrik ve zamandan tasarruf sağlayarak köylünün yüzünü güldürdü.

 

Adana Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, ORKÖY Şube Müdürü Mustafa Sönmez, İşletme Müdürü Atilla Özalp ve Güney Odak firması yetkilisi Süleyman Orbaç ile birlikte köylerde kurulan su ısıtma sistemlerini yerinde inceledi. Kızıldam köyünde, vatandaşlara sağlanan destek kredileri hakkında bilgi veren ORKÖY Şube Müdürü Sönmez, 2006’dan bugüne 5 bin 276 ünite güneş enerjisi ile su ısıtma sistemini kurduklarını kaydetti.

 

Bu 9 yılda ormanlardan 92 bin ster yakacak odunun kesilmesinin önlendiğini ifade eden Sönmez, bunun parasal tutarının yaklaşık 5 milyon TL olduğunu söyledi. Sönmez, bu tasarruf ile ülke ekonomisine büyük katkı sağlandığı, köylünün ağaç yakmasının engellendiği ve yaşam standardının yükseldiğini sözlerine ekledi.

 

Köyde, Güney Odak firması tarafından kurulan su ısıtma sistemlerini inceleyerek firma yetkilisinden sistemin teknik özellikleri hakkında bilgi alan Bölge Müdürü Acer, evlerine enerji sistemi kurulan köylülerle bir süre sohbet etti. Acer’in "Bu sistemden memnun musunuz?" sorusuna köylüler "Çok memnunuz" cevabını verdi.

 

Köyde eksik olan 30 adet sisteminin de kurulacağı sözünü veren Acer, ORKÖY’ün Bölge Müdürlüğünün ‘veren eli, gülen yüzü’ konumunda olduğunu ifade etti. Kurumun 44 yıldır orman köylülerinin ekonomik ve sosyal anlamda kalkındırılması için projeler geliştirip uyguladığını hatırlatan Acer, 2014 yılında Adana ve Osmaniye’de orman köylülerinin gelir düzeyini artırmak ve ormana olan baskılarını azaltmak amacı ile hazırlanan sosyal ve ekonomik projeler doğrultusunda 485 bin TL’si hibe olmak üzere 3 milyon 385 bin TL’yi 53 köyde 647 aileye kredi olarak vereceklerini belirtti. Acer, son iki yılda köylerde kurdukları bin 801 adet ısıtma sistemiyle aileleri sevindirmeye devam edeceklerini aktardı. MEHMET ŞAHİN, ADANA

www.cihan.com.tr

05 Ağustos 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR