AB, `yeşil ürünlerin` ticaretini serbestleştirmek için görüşmelere başladı

Avrupa Birliği, 13 ülke ile birlikte `yeşil ürünlerin` ticaretinin serbestleştirilmesi için Dünya Ticaret Örgütü`nde (DTÖ) müzakerelere başladı.

 

Avrupa Birliği, Avustralya, Kanada, Çin, Kosta Rika, Tayvan, Hong Kong, Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda, Norveç, İsviçre, Singapur ve ABD ile `yeşil ürünlerin` ticaretinin serbestleştirilmesi için görüşmelere başladı.

 

Söz konusu ülkeler, ilk aşamada hava ve suyu temizleyen, atık yönetimine yardımcı olan, enerjide verimlilik sağlayan, hava kirliliğini kontrol altında tutan ve yenilenebilir enerji üretiminde kullanılan ürünlerin ticaretindeki gümrük vergilerini kaldırmayı hedefliyor.

 

Ülkeler ikinci aşamada ise çevreye ilişkin hizmetler ve tarife dışı engelleri görüşecek.

 

Avrupa Komisyonu`nun ticaretten sorumlu üyesi Karel De Gucht, `Bu girişim hem ekonomi, hem çevre için bir kazan-kazan durumudur. Bu, ticaret politikasının yeşil büyüme, yeşil istihdam, sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliği üzerinde nasıl olumlu etkide bulunabileceğinin mükemmel bir örneğidir. Yeşil ticaret, gezegen açısından sağladığı açık faydaların ötesinde -çevre teknolojilerinde dünya lideri olan- şirketlerimiz için yeşil büyüme ve AB vatandaşları için yeşil istihdam demektir` dedi.

 

`Yeşil Ürünler Girişimi` geçtiğimiz Ocak ayında başlatılmıştı.

Müzakere bildirisinde, çevreyle ilgili yaşanan sorunların aciliyeti göz önünde bulundurulduğuna anlaşmanın kısa sürede tamamlanmasının önemine değinildi. (EurActiv Türkiye)

www.yesilekonomi.com

21.08.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR