Bedava Elektrik Sorun Oldu!

Kanada ve Almanya, üretim fazlası elektriği değerlendirmek için hidrojene yöneliyor.

 

Almanya ve Kanada son yıllarda ALTERNATİF enerji kaynaklarına yaptıkları yatırımla dünyada büyük yankı uyandıran iki ülke oldu. Özellikle Almanya’nın 2020 yılına kadar tüm nükleer reaktörleri kapatma kararının almasının ardında, yaşanan nükleer felaketlerin payı çok büyük. Ukrayna’daki Chernobyl reaktöründen sızan radyasyon, halen Almanya’yı etkiliyor. Öyle ki aradan geçen bunca seneye rağmen, Almanya’nın Kara Ormanlar bölgesindeki hayvanların vücutlarında yüksek dozda radyasyon tespit ediliyor. Mesela bu bölgede avlanan yaban domuzlarının satışı ve tüketilmesi kesinlikle yasak.

 

Ne var ki güneş ve rüzgar gibi kaynaklardan elde edilen elektriğin depolanması ya da üretimin tüm güne yayılacak şekilde ayarlanması, eldeki teknolojilerle henüz pek mümkün değil. Bu yüzden elektrik üretimi dalgalı bir grafik izliyor ve belirli zamanlarda ihtiyacın çok üstüne çıkacak kadar artıyor. Bu durum gerçekleştiğinde, elektrik şebekesinin çökmemesi için tüketimi teşvik edilmesi maksadıyla elektriğin fiyatı sıfıra kadar düşürülebiliyor!

 

Ancak şimdi bu elektrik fazlasını bedava dağıtmak ya da toprağa vermek yerine, farklı bir biçimde depolamak için bir girişim başlatılmış. Bu yöntem elektroliz metoduyla fazla elektrikten hidrojen üretmeyi öngörüyor. Elektroliz yöntemi asırlardır suyu oluşturan hidrojen ve oksijen atomlarını ayrıştırmak için kullanılan, aslında hayli de verimsiz olan bir tekniktir. Çok fazla elektrik tüketilmesi gerekir, bu yüzden hidrojen üretimi için başka yöntemler geliştirilmiştir.

 

Ne var ki bu örnekte elektriği çöpe atmak yerine, hidrojene dönüştürüp depolamak çok daha tercih edilebilir olacaktır. Nitekim Avrupa ülkelerinde elektrikli ve hidrojenle çalışan araçlar hakkında da büyük çalışma yapılıyor. İleride Almanya’nın petrol ve gaza olan bağımlılığını azaltmak için hidrojene geçilmesi tartışılıyor. Almanya’da bu iş için kurulacak ilk santraller Hydrogenics ve Siemens tarafından kurulacak. Siemens’in santrali yılda 650,000 kilo hidrojen üretecek. Hydrogenics tarafından kurulacak santral ise Almanya’nın en büyüğü olacak ve yılda 16 milyon litre petrole eşdeğerde hidrojen üretecek. Kullanılan elektrik hep ihtiyaç fazlası olacağından, maliyet de dünya ortalamasının çok altında kalacak.

www.technopat.net

02 Eylül 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR