TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer, Türkiye nin enerji sorununu doğal dengesini bozmadan, dışa bağımlı olmadan çözmesi ve yenilenebilir kaynaklara yönelmesi gerektiğini söyledi.

 

Özer, Enerji Haftası dolayısıyla İsmail Kahraman Kültür Merkezinde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, hızlı sanayileşme, artan dünya nüfusu, durdurulamayan tüketim hırsının enerji açığını büyütürken enerji kaynaklarını da hızla tükettiğini belirtti.

 

Kendi ulusal kaynakları olmadığı halde tükettiği enerjinin yüzde 85 ini fosil yakıtlarla karşılayan Türkiye nin enerji kaynakları seçeneklerinin belirlenmesinde kritik bir karar aşamasına geldiğini ifade eden Özer, Bu süreç çok iyi analiz edilmelidir. ya dışa bağımlılığı artıracak şekilde fosil yakıtlar ve nükleer Güce yönelecek, ya da yüksek verimli, yenilenebilir kaynaklara doğru bir geçiş yapacağız. Dünyada başlayan enerji devriminin temel esasları tasarruf ve yüksek verimlilik, yenilenebilir Kaynaklar, küçük ölçekler, yerellik ve yaygınlıktır dedi.

 

Özer, Türkiye nin enerji sorununu çözerken kendi kaynaklarını da yok etmemesi gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

 

Türkiye nin enerji sorununu doğal dengesini bozmadan, dışa bağımlı olmadan çözmesi ve yenilenebilir kaynaklara yönelmesi gerekir. Enerji alanında en büyük sorun enerji açığı değil, enerji üretiminden nakline ve kullanımına kadar her düzeyde verimsizlik sonucu oluşan kayıplardır. Avrupa Birliği ülkeleriyle karşılaştırıldığında Türkiye, iki kat fazla enerji kullanmaktadır. Ülkemiz enerji tüketiminde savurgan. Enerjimizi hem kesemiz, hem doğal güzelliklerimiz ve ülkemiz için verimli kullanmalıyız. Sanayide, evlerde, yollarda, tüm iş kollarında lüzumsuz enerji kullanımından kaçınmalıyız, Avrupa da yalıtımlar daha iyi olduğu için daha az enerji ile daha çok ısı elde edilmekte. Öncelikle enerjiyi verimli kullanmayı öğrenmemiz gerekiyor.

(Anadolu Ajansı) Rize - 12 Ocak 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR