SolarTr 2014’e Doğru

SOLARTR 2014`ün Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Günnur Koçar, İzmir`de yapılması planlanan SOLARTR 2014 uluslararası konferans ve sergi etkinliğine ilişkin, "Güneşin gücünün farkına varılmasını sağlayacağız ve güneşi hak ettiği yere getireceğiz" dedi.

 

Koçar, yaptığı yazılı açıklamada söz konusu etkinliğin 19-21 Kasım tarihleri arasında İzmir`de yapılacağını anımsatarak, Türkiye`nin günde ortalama 7,2 saat güneşlenme süresiyle önemli bir güneş enerjisi potansiyeline sahip olduğunu kaydetti.

 

Türkiye`nin bir güneş ülkesi olduğunu söyleyen Koçar, Türkiye`nin bu özelliğine rağmen, yıllık güneşlenme süresi kendisinden daha az olan ülkelerde güneş enerjisi gücünün 300 kat fazla olduğuna belirtti.

 

Koçar, güneşten gelen enerjinin 10 dakika tutulduğu takdirde tüm dünyanın 1 yıllık enerji ihtiyacının karşılanacağını ifade ederek, "Güneş, bu kadar büyük bir potansiyele sahipken bu doğal güç potansiyeli mutlaka değerlendirilmelidir. SOLAR TR 2014 ile biz güneşin gücünün farkına varılmasını sağlayacağız ve güneşi hak ettiği yere getireceğiz" ifadesini kullandı.

 

Koçar, Türkiye`de güneşin gücünün son zamanlarda fark edildiğini dile getirerek, şunları söyledi:

 

"Türkiye, güneşten sıcak su ısıtma konusunda kurulu güç bakımından dünyada üçüncü sırada bulunuyor. Sıcak su elde ederken kullandığımız güneş enerjisinin karşılığı 630 bin ton petrole eşdeğer. Türkiye bu alanda çevre ülkelere de hitap eden yüksek bir imalat kapasitesine sahip. Ancak buna rağmen ülkemizdeki enerji tüketim alışkanlıkları çerçevesinde güneş enerjisinde katedilecek çok mesafe var. Dünyanın 3`üncü en büyük üreticisi olmamıza rağmen şu anda güneş zengini bölgelerimizdeki binalarda bile doğalgaz gibi yenilenemeyen ve ithal enerji kaynakları tüketilerek elde ettiğimiz sıcak suyu kullanıyoruz."

 

"Türkiye güneşten elektrik üretiminde kuzey ülkelerinin gerisinde"

Güneş enerjisinden elektrik üretiminin Türkiye`de geliştiğini dile getiren Koçar, "Türkiye bir güneş ülkesi olmasına rağmen, Karadeniz Bölgesi`nden bile daha az güneş alan Almanya gibi Avrupa`nın kuzey ülkelerinde güneş enerjisinin kurulu gücü Türkiye`nin 300 katı daha fazla" diye konuştu.

 

SOLARTR 2014

Türkiye güneş enerjisi sektörünün öncü kuruluşları işbirliğinde düzenlenecek "SOLARTR 2014"te, güneş enerjisi sektörünün gelişimi için öneriler ve teknolojik yenilikler masaya yatırılacak.

 

Konferansta, güneş enerjisi teknolojileri, yeni eğilimler, güneş enerjisi sistemlerinin işletimi, performansı ve güvenilirliği, çevre sağlığı ve iş güvenliği konuları ele alınacak. İzmir

www.haberler.com

20.10.2014

 

-.-

 

EV SAHİBİ

Ulusal Fotovoltaik Teknoloji Platformu (UFTP)

UFTP, Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü (EÜ-GEE) tarafından Eylül 2008 tarihinde TÜBİTAK desteği ile başlatılan ve Türkiye`de fotovoltaik teknolojilerinin, pazarının ve istihdamının düzenlenmesi ve sağlıklı gelişimi için üniversite, girişimci, finans sektörü, devlet ve yerel yönetimleri bir araya getirilerek oluşturulan bir ortak akıl platformudur. EÜ-GEE, Türkiye adına Uluslararası Enerji Ajansı-Fotovoltaik Güç Sistemleri (IEA-PVPS) faaliyetlerini sürdürmekle görevlendirilmiş ve bu çalışmalarını UFTP altında sürdürmüştür. UFTP, Ulusal Fotovoltaik Yol Haritasını oluşturmak için kapsamlı çalışmalar sürdürmüştür. UFTP Faaliyet Raporunda, yapılan çalışmaların ayrıntılı açıklamasına ulaşılabilir.

 

EÜ-GEE ve GÜNDER, karşılıklı işbirliği protokolü yapmış, UFTP`nin GÜNDER ile birleşmesi ve GÜNDER çatısı altında fotovoltaik teknolojileriyle ile ilgili çalışmaların UFTP markasının kullanılarak devam ettirilmesi konusunda anlaşmıştır.

 

ANA KONULAR

o   Güneş enerjisi teknolojileri (PV, Isıl) ve yeni eğilimler

o   PV malzeme ve cihazlarının ölçüm ve karakterizasyonu

o   PV enerji tesisleri

o   Yoğunlaştırılmış güneş enerjisi (CSP, CPV)

o   Güneş enerjisi sistemlerinin işletimi, performansı ve güvenilirliği

o   Güneş Isıl ve güneş elektriği sektörü ve pazar dinamikleri

o   Kent planlamasında güneş enerjisi

o   Güneş enerjisi ile ısıtma ve soğutma

o   Büyük ölçekli sistemler

o   Sanayi üretim süreçleri ile güneş ısıl enerjisinin bütünleştirilmesi

o   Binalarda bütünleşik güneş enerjisi sistemleri

o   Binaların yenilenmesinde güneş enerjisi kullanımı

o   Sıfır enerjili binalarda güneş enerjisinin rolü

o   Enerji depolama sistemleri

o   Hibrid sistemler

o   Değerlendirme ve sertifikalandırma prosedürleri

o   Yeni malzeme ve yaklaşımlar

o   Yönetmelikler, çerçeve mevzuat ve bölgesel kalkınma

o   Güneş enerjisinde yenilikçi finansman modelleri

o   AR-GE, ÜR-GE ve gelecek işbirlikleri

o   Çevre sağlığı ve iş güvenliği

 

İLETİŞİM

GÜNDER, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu - Türkiye Bölümü

Tel: +90 312 418 18 87

E-posta: info@gunder.org.tr

Web sitesi: www.gunder.org.tr

 

Konferans Sekretaryası

VENTIO

Tel: +90 212 352 78 92

E-posta: konferans@solartr.org.tr

Web sitesi: www.ventio.com.tr

 

Toplantı Dili

Toplantının dili İngilizce’dir.

 

Toplantı Tarihleri & Yeri

19 - 21 Kasım 2014

Swissotel Büyük Efes, İzmir

Gaziosmanpaşa Bulvarı No:1 35210 Alsancak, İzmir-Turkey

www.solartr.org.tr

Ekim 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR