Antalya`da Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şubesi, hizmet binasının çatısında kurulan 5,88 kilovatlık (kW) fotovoltaik sistemle güneş enerjisinden elektrik üretimine başladı.

 

EMO Antalya Şube Başkan Yardımcısı İbrahim Kücü, yaptığı yazılı açıklamada, Akdeniz Elektrik Dağıtım Şirketi ve TEDAŞ Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü yetkililerinin incelemeleri ve ilgili kanun hükümleri çerçevesinde çalışmalar tamamlanarak şube çatısına kurulan güneş enerjisi santralinden enerji üretimine başlandığını bildirdi.

 

Lisanssız elektrik üretimi yönetmeliğinden faydalanılarak 5,88 kW kurulu gücünde fotovoltaik sistem kurulumunun gerçekleştirildiğini belirten Kücü, yılda yaklaşık 11 bin 136 kilovatsaat (kWh) enerji üretmeyi hedeflediklerini kaydetti.

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) Türkiye genelinde 27 bölge, 38 ilde güneş enerjisinden elektrik üretimini tescil ettiğini bildiren Kücü, beklenen başvuru 600 megavat (MW) düzeyindeyken, firmaların başvurusunun bu miktarın kat ve kat üstünde olduğuna dikkati çekti.

 

Yapılan çalışmalarda teknik kapasitesi 405 milyar kWh, ekonomik potansiyeli 380 milyar kWh olarak tahmin edilen güneşe dayalı elektrik üretim kapasitesinin değerlendirilmeyi beklediğini ifade eden Kücü, şunları kaydetti:

 

"Başvurulara cevap verilebilmesi ve dışa bağımlılığı azaltma adına kapasitelerin EPDK tarafından arttırılması gerekmektedir. Güneş bol, sınırsız, yenilenebilir ve en önemlisi de herhangi bir bedel ödenmeden kolayca erişilebilen bir enerji kaynağıdır. Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle sahip olduğu güneş enerjisi potansiyeli açısından birçok ülkeye göre şanslı durumdadır. Türkiye`nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresinin 2 bin 640 saat (günlük toplam 7,2 saat), ortalama toplam ışınım şiddetinin bin 311 kWh/metrekare-yıl olduğu tespit edilmiştir. Ülkemizde 2023 yılında güneş enerjisinde en az 3 bin MW`lik kurulu güç hedeflenmektedir. Bu konuda biz de üzerimize düşeni gerçekleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Şubemizin çatısına fotovoltaik bir sistem kurarak üyelerimize ve meslektaşlarımıza yeni ufuklar kazandırmayı amaçlıyoruz."

www.beyazgazete.com

27.10.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR