Almanya enerjiye Fransa’dan üç kat daha fazla ödüyor

Almanya sera gazı emisyonlarını azaltma hedefine ulaşmak için enerji sektöründe yeni bir adım atmaya hazırlanıyor.

 

Berlin, Avrupa’nın hedeflerini de geride bırakarak, 2020 yılına kadar karbondioksit emisyonunu, baz kabul edilen 1990 yılına göre yüzde 40 civarında azaltılabileceğini belirtti.

 

Ülke, 25 ila 30 milyon tonluk sera gazı emisyonunu azaltma hedefine ulaşmak için elektrik tüketiminin azaltılması, enerji santrallerinin modernizasyonu, yenilenebilir enerji üretimini arttırmak, gibi önlemler öngörüyor.

 

Elektrik sektöründen de katkı bekleniyor. Konu özellikle Linyit ve kömür ile çalışan termik santralleri ilgilendiriyor. Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) “Europe’s Dirty” verilerine göre kömür, sera gazı emisyonlarının üçte birini oluştururken, Avrupa’da çevreyi en çok kirleten santrallerin 5’inden 4’ü Almanya’da bulunuyor.

 

Bu yapılar Almanya’nın temel elektrik kaynaklarını oluşturuyor. Yaklaşık 500 adet santral, enerji üretiminin yüzde 47’sini sağlıyor. Her bir santral atmosfere yaklaşık 1 ila 7 milyon ton karbondioksit salıyor. Toplam karbon yakımı ise yaklaşık 340 milyon ton civarında.

 

Fukuşima faciasından sonra Almanya hükümeti önlem amacıyla, hiçbir işçi çıkarmadan ve ihracatını azaltmadan 2022 yılına kadar 17 nükleer santralini kapatacak. Ülkenin 2050 yılı için yeni bir planı mevcut.

 

Enerjiyi yüzde 80 oranında yenilenebilir kaynaklardan sağlayabilmek için Almanlar, elektrik için Fransız komşularından, üç kat daha fazla para ödüyor.

http://enerjienstitusu.com

04 Aralık 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR