Çinliler, Afrika`yı böyle aydınlatıyor

Çinli şirketler Afrika`nın yaygın elektrik sorununun çözümü için bölgede birçok projeye imza attı.

 

Zimbabve, Kamerun, Gana, Burundi, Güney Afrika ve Nijerya gibi ülkelerdeki projelerle, Çin ve Afrika arasında kazan - kazan ilkesine dayalı ortaklık artıyor.

 

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma`nın kısa süre önce Çin`e yaptığı ziyaret sırasında, Çin Ulusal Nükleer Şirketi ile Güney Afrika Nükleer Enerji arasında imzalanan ortaklık anlaşmasının, Güney Afrika`da büyük sorun haline gelen elektrik kesintisi sorununu çözmesi bekleniyor.

 

Afrika`da elektrik ihtiyacının her yıl yüzde 10-12 arttığını belirten Afrika`da enerji ürünlerinin tasarımında referans şirket olan Amperafrik yetkililerinden Gilles Salsarulo`ya göre, bu ortaklıkla Çin, hem Afrika`ya yatırım yapacak hem de uygun koşullarda enerji sektöründe kazanımlar elde edecek.

 

Salsarulo, Çin şirketi Sinohydro`nun, Zimbabve`de elektrik kesintilerine çözüm bulmak için kömürle çalışan elektrik santrali inşa etmek amacıyla Ekimde 1,5 milyar dolarlık bir anlaşmaya imza attığını, bu santralle Zimbabve`de 18 saate kadar kesintisiz elektrik dağıtımının sağlanmasının hedeflendiğini belirtti.

 

Afrika`da yaptığı yatırımlarıyla Çin`in, "Avrupa`nın bıraktığı boşluğu" doldurduğunu ifade eden Gilles Salsarulo, kıtada bir milyon Çinli işçinin bulunduğunu, bu durumun da önemli avantajlar sağlayabileceğini vurguladı.

 

Çin`in Afrika`daki elektrik sektörüne ilgisinin 1982`ye dayandığını hatırlatan Salsrulo, bu ülkenin Burundi`nin başkenti Bujumbura`nın Mugere bölgesinde bir hidroelektrik santralinin inşasını finanse ettiğini belirtti.

 

Enerji ve Maden Bakanlığı`nın Enerji Genel Müdürü Nolasque Ndayihaye de, Mugere santralinin Çin`in 2 milyon dolarlık yardımıyla kısa süre önce yenilendiğini ifade etti.

 

Ndayihaye, 2012`de Çin`in yaklaşık 1,3 milyon dolar yardımda bulunarak Burundi`de güneş enerjisi panellerinin inşasına destek verdiğini, bugün Çinlilerin Bujumbura`nın kırsal kesiminde bulunan Ruzibazi ve Cirasa-Karonge nehirlerindeki yeni bölgelere odaklandığını söyledi.

 

Uzmanlar, birkaç yıl önce de Çin`in Ruvyironza ve Gikonge santrallerini finanse ettiği ve yenilediği, Çinli uzmanların çalışmaları yönettiğini kaydetti.

 

Nijerya`da bir yıl önce elektrik kaçaklarını önlemek için büyük bir projeye imza atıldığı, Ekim 2013`te Sinohydro şirketiyle 700 megavat elektrik üretmesi beklenen bir hidroelektirk farbrikasının inşası için 1,3 milyar dolarlık anlaşma yapıldığı belirtildi. Projenin yüzde 75`inin Çin`in Export-Import Bankası, yüzde 25`inin Nijerya maliye bakanlığı tarafından karşılanacağı vurgulandı.

 

Çin Uluslararası Su Elektrik Şirketi`nin (CIWEC) de Gana`da yatırımlar yaptığı, halkın ve sanayi sektörünün artan ihtiyaçlarını karşılamak için yıllık elektrik kapasitesini yüzde 10 artırmak isteyen bu ülkeye destek verdiği kaydedildi.

 

Çin`in Kamerun`un da yardımına koştuğu, Soa kentindeki bir üniversite kampüsünün güneş enerjisiyle çalışan lambalarla donatıldığı açıklandı.

 

Aynı kente 334 güneş enerjisiyle çalışan sokak lambası verildiği, Soa`yı başkent Yaounde`ye bağlayan yola da bu lambalardan yerleştirildiği bildirildi.

www.sabah.com.tr

16.12.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR