Birol : Avrupa yeni santrallerin yarısı yenilenebilir

IEA Başekonomisti Fatih Birol, Avrupa`da yeni enerji santrallerin yüzde 50`sinin yenilenebilir kaynaklardan geldiğini söyledi.

 

Fatih Birol TÜSİAD IEA World Energy Outlook 2014 Türkiye Raporu açıklanması toplantısında yaptığı konuşmada, Avrupa`da mevcut santrallerin yüzde 60`ının 20 yıl içinde devre dışı kalacağını belirterek, yeni santrallerin yüzde 50`sinin yenilenebilir kaynaklardan geldiğini söyledi.

 

Dünya genelinde 6 bin GW`lik kapasite olduğunu ve bunun yüzde 40`ının devre dışı kalacağını belirten Birol, "Avrupa`da mevcut santrallerin yüzde 60`ı 20 yıl içinde devre dışı kalacak. Yeni santrallerin yüzde 50`sinin yenilenebilir kaynaklardan geldiğini görüyoruz. Çünkü devletler sübvanse ediyor. Yenilenebilir enerji, sübvansiyonlar sonucunda şu anda en fazla kurulan santral tipleri." dedi.

 

YENİLENEBİLİRİN DESTEKLENMESİ ÇOK ÖNEMLİ

Yenilenebilr enerji denilince aklımıza hemen güneş ve rüzgarın geldiğini, aslında yenilenebilir enerjinin çoğunu hidroliklerin oluşturduğunu belirten Birol, "Güneş ve rüzgar bunu takip eden santraller. Şunu da yadsımamak lazım. Güneşte ve rüzgarda çok büyük yeni kapasiteler gündeme geliyor. Hem OECD hem OECD dışı ülkelerde. Bu iyi haber. Güneşte maliyetlerin düşecek olması nedeniyle sübvansiyonlara 2030`dan sonra daha az ihtiyaç olacak. O yüzten hangi projelerin destekleneceği konusu iyi dizayn edildikten sonra yenilenebilirin desteklenmeye devam edilmesi çok önemli." dedi.

http://enerjigunlugu.net

22 Aralık 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR