İngiltere`den Norveç`e dev elektrik kablosu

İngiltere, yaklaşık yatırım maliyeti 2 milyar euroyu bulacak bir kablolarla Norveç`ten elektrik ithal etmeye hazırlanıyor. Kabloların toplam uzunluğunun 600 kilometre olması bekleniyor.

 

İngiltere ve Norveç`i birbirine bağlayacak elektrik hattı projesiyle ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Norveç merkezli Statnett enerji şirketinin Kurumsal İletişim Direktörü Christer Gilje, hattın inşasına yıl içinde başlamayı hedeflediklerini kaydetti. Elektrik hattının döşenmesine bu yıl başlayıp, 2020`de projeyi tamamlamak istediklerini belirten Gilje, Norveç`te hidroelektrik santrallerinden başlayacak elektrik hattının 700 kilometrelik kısmının deniz altından İngiltere`ye ulaşmasının planlandığını dile getirdi. Gilje, "Toplamda yatırım miktarının 1,5-2 milyar euro civarında olması bekleniyor. Bu proje yüzde 50 ortaklık yapısına dayanıyor. Yatırımın yüzde 50`si bizim şirketimiz tarafından, diğer yarısı ise İngiltere`nin elektrik idaresi (National Grid) tarafından gerçekleştirilecek" dedi.

 

150 ELEKTRİK SANTRALİ VAR

İki ülke arasında kurulacak elektrik hattının son derece karlı bir yatırım olacağını belirten Gilje, 2020 yılında projenin tamamlanmasıyla yaklaşık 1,400 megawatt elektrik enerjisinin bu hattan transfer edilebileceğini belirtti. İngiltere`ye ihraç edilmesi planlanan elektrik enerjisinin Norveç`teki hidroelektrik santrallerinden elde edileceğinin altını çizen Gilje, inşaat çalışmalarına başlanması için İngiliz regülatörlerin onayının beklendiğini bildirdi. Norveç`in kamu şirketi olan Statnett, toplamda 150 elektrik santraliyle yaklaşık 11 bin kilometrelik bir elektrik dağıtım hattını işletirken, aynı zamanda İsveç, Finlandiya, Rusya, Danimarka ve Hollanda`ya da uzanacak yeni enerji hattı projeleri üzerinde çalışmaya devam ediyor.

www.hurriyet.com.tr / ekonomi

06 Ocak 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR