Tesla Gözü Evlere Dikti!

Elektrikli otomobillerle yetinmeyen Tesla, şimdi de binalara özel bataryalar tasarlıyor.

 

Amerikalı otomotiv ve teknoloji şirketi Tesla’nın dünyanın en büyük batarya fabrikalarından birini kurmakta olduğunu daha önce de haber vermiştik. Panasonic ile ortak yürütülen bu yatırımın sonucunda Tesla’nın tüm otomobillerine gerekenden çok daha büyük bir üretim kapasitesi ortaya çıkacak. Şirketin bu kadar büyük üretim kapasitesini diğer firmalara fason üretim yapmak için de kullanacağı düşünülüyordu. Ne var ki Tesla’nın çok daha farklı planları var gibi görünüyor.

 

Şirketin yeni projesi evlerde kullanılabilecek kapasitede batarya paketleri hazırlamaya yönelik geliştiriliyor. Büyük kapasiteli bu batarya paketleri özellikle müstakil konutlarda fosil yakıtlı acil durum jeneratörlerinin yerini almayı hedefliyor. Daha da önemlisi, bu bataryalar sayesinde ev sahipleri elektrik fiyatlarının yüksek olduğu saatlerde şebekeyle olan bağlarını kesebilme ve böylece büyük tasarruf edebilme imkanı bulabilir.

 

Tesla’nın batarya paketlerinin en önemli hedefiyse güneş ve rüzgar gibi ALTERNATİF enerji kaynaklarından faydalanan kullanıcılar için düzenli enerji sağlayabilmek. Rüzgarsız bir günde ya da geceleri bu batarya paketlerinden enerji çeken kullanıcılar, günün ilerleyen saatlerinde yeniden elektrik üretilmeye başlandığında bunları tekrar şarj edebilecekler.

 

Tabii evleri besleyecek batarya paketleri geliştirmek çok yeni bir fikir değil. Nissan’ın Leaf ve Toyota’nın Mirai otomobilleri ana şebekeye bağlandıklarında bu maksatla kullanılabiliyorlar. Ayrıca Nissan’ın Leaf batarya paketlerinden oluşan bir ev batarya sistemi de mevcut. Ancak Tesla burada maliyetleri daha da düşürerek batarya paketlerini daha geniş bir kesimin erişebileceği fiyatlara çekmeyi hedefliyor.

www.technopat.net

13 Şubat 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR