İEÜ de Abd nin Obama yönetimindeki Dış Politikası değerlendirildi …

ABD Büyükelçiliği Müsteşarı Douglas A. Silliman ABD Bilgi Bürosu nun davetlisi olarak geldiği İEÜ de ABD nin Obama Yönetimindeki Dış Politikası konulu bir seminer verdi. Son beş yıldan beri Türkiye ile ilgili çalışmalar yürüten Siliman, Nobel Barış Ödülü ile ilgili Obama nın dünyanın ilgisini çektiğini, daha iyi bir gelecek için dünyaya umut verdiğini belirtti.

 

Obama ile ABD nin dış politikasında değişiklikler meydana geldiğini ileten Silliman, Obama nın dış politikasını Tüm Dünyada Barış İçin İşbirliği olarak özetledi. Obama nın dış politikasını dört başlık altında açıklanabileceğini kaydeden Silliman, bu başlıkları; Nükleer silahların azaltılması ve silahsızlanma, barış ve güvenliğin sağlanması, gezegenin korunması, herkese fırsat sağlayan küresel bir ekonominin oluşturulması olduğunu iletti. Silliman, Dünyanın bazı bölgelerinde nükleer yarışa doğru bir gidişin olduğunu, eğer şimdi harekete geçilmezse bunun savaş ve terörizm ihtimalleri doğuracağını söyledi. Bu konuda uluslararası toplumun tepkisinin çok önemli olduğunu iletti. Tüm ülkelerin terörizmi hoş görmeme konusunda kararlı olduğunu belirten Silliman geleceğin yıkıcı değil yapıcı insanlara ait olduğunu iletti. Türkiye ile askeri konular dışındaki konularda da daha fazla projeye imza atmaya istekli oldukları yönünde fikir belirtti. İsrail ve Filistin arasında hiçbir önkoşul olmadan görüşmelerin yapılmasını ve iki ulus yan yana barış içinde yaşamasını istediklerini sözlerine ekledi. Bu konuda bölgesel ve çok taraflı girişimlerinin olacağını söyleyen Silliman, Türkiye nin de bunun bir parçası olabileceğini sözlerine ekledi.

 

Çevre odaklı üçüncü başlık için ise Silliman, küresel ısınmayla gelen tehlikenin inkâr edilemeyeceğini, temiz enerji için çalışıldığını söyledi. Küresel ekonomi hakkında da şu anda ABD nin tarihinin en yıkıcı ekonomik krizinden çıkmaya çalıştığını ve birçok Amerikalının iş bulma ve faturalarını ödeme çabasında olduğunu söyledi. ABD ve G20 ülkelerinin tüm dünyada bu gibi krizlerin bir daha gerçekleşmesinin önüne geçilmesi yönünde çalıştıklarını vurguladı. Obama nın Türkiye ziyareti esnasında, Cumhurbaşkanı Gül ile konuşmalarında Türkiye ve ABD arasındaki ticari ilişkilerin artırılması yönünde görüşmeler yürüttüğüne değinen Silliman, Amerikan ve Türk şirketleri arasındaki işbirliği için karlı modeller geliştirmeye çalıştıklarını ve İzmir e olan ziyaretinin de bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Silliman, kalabalık bir akademisyen ve öğrenci grubuna yaptığı konuşmasına son verirken, bu dört başlıktaki amaçlara ulaşmanın kolay olmadığını ve bunların sadece Amerika nın çabası ile gerçekleşemeyeceğini vurguladı. Kendisine yöneltilen sorular üzerine Silliman, Obama nın küresel işbirliği için yeni bir sayfa açmaya çalıştığını belirtirken, bu alanda herkesin sorumlulukları paylaşması ve küresel sorunlara küresel çözümlerin üretilmesi gerektiğini iletti.

www.medya73.com / 16.10.2009

-.-

İEÜ Hakkında

İzmir Ekonomi Üniversitesi, T.C. Anayasası, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda "İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı" tarafından kurulan Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı, katılımcı, yaratıcı ve girişimci bireyler yetiştirmeyi amaçlayan bir yükseköğretim kurumudur. Üniversite 2001 yılında öğretime başlamış olup, hem İzmir hem de Ege Bölgesi nin ilk vakıf üniversitesidir.

 

Üniversitede, 5 Fakülte, 2 Yüksekokul, 2 Enstitü, 7 Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunmaktadır. Bu akademik birimlerde 17 ayrı programda lisans öğretimi, 11 ayrı programda yüksek lisans öğretimi ve 3 ayrı programda doktora öğretimi sürdürülmektedir. Lisans öğretim programlarından beşi ABD-(SUNY) New York Eyalet Üniversitesi ile müşterek yürütülen çift diploma programlarıdır. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin yurt dışındaki 40 Üniversite ile ERASMUS programı anlaşması, 23 üniversite ile akademik işbirliği protokolü bulunmaktadır.

İzmir Ekonomi Üniversitesi

Sakarya Caddesi, No:156 / 35330 Balçova – Izmir

www.ieu.edu.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR