Devlet CE dedi, solarcılar şaşkın

Güneş paneli ithalatında elektro manyetik uyumluluk (EMV) ve düşük voltaj direktifi (LVD) belgeleri istenmesi solarcıları ayağa kaldırdı. GÜNDER uygulamanın sona erdirilmesini istedi.

 

Türkiye`de güneş enerjisi ve buna bağlı ürün ve hizmet yatırımları giderek yayılma eğilimi gösterirken, geçtiğimiz yılın sonunda çıkarılan bir İthalat Tebliği, solar sektöründe tepkilere yol açtı.

 

Ekonomi Bakanlığı tarafından çıkarılan söz konusu Tebliğ, Türkiye`ye ithal edilecek pek çok üründe olduğu gibi güneş paneli ve aparatlarının da CE belgesi taşımasını düzenliyor. Ancak Tebliğ`in EK`i listede yer alan 8541.40.90.00.11 GTIP kodlu "güneş pili (solar) (bir modül halinde birleştirilmiş veya panolarda düzenlenmiş olsun olmasın)" ürünleri de, uluslararası geçerliliği bulunan Elektro Manyetik Uyumluluk (Electro Magnetic Compatibility - EMC) ve Düşük Voltaj Direktifi (LVD) standartlarına uygunluk şartı aranan ürünler arasında gösterildi.

 

Geçtiğimiz yılın son günü çıkan ve uygulama tarihi 15 Şubat 2015 olarak belirlenen düzenleme nedeniyle, panel ithalatında tıkanma yaşandı. Türkiye`ye panel ithal eden bazı firmalar, EMC ve LVD belgesi ibraz edemediği için mallarını gümrükten çekemedi. Güneş paneli ve aparatlarının ithalatında EMC ve LVD belgesi istenmesinin dünyada başka bir örneği olmadığına dikkat çeken sektördeki pek çok ithalatçı, bu ürünlerin söz konusu listeden çıkarılmasını talep ediyor.

 

Ancak Türkiye`nin, pek çok üründe olduğu gibi güneş panellerinin ithalatında da uluslararası standartları şart koştuğuna dikkaç çeken kimi uzmanlar, solar ekipmanlarının da CE belgesi aranan ürünler arasında yer almasını doğru buluyor. Bu arada, CE belgesine sahip pek çok ürünün EMC ve LVD sertifikasyonlarını zaten taşıması gerektiğine de dikkat çekiliyor. Söz konusu ürünler CE belgesine sahipse, Türkiye`ye girişinde hiç bir sorunla karşılaşmaması gerektiği vurgulanıyor.

 

GÜNDER GİRİŞİMDE BULUNDU

Öte yandan, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Birimi GÜNDER, geçtiğimiz hafta İthalat Genel Müdürlüğü ile temasa geçerek, ortaya çıkan sıkıntının giderilmesini talep etti. GÜNDER yetkilileri de söz konusu ürünlerin ithalatında CE belgesi istenmesi gerektiğini ancak EMC ve LVD belgesi aranmasının yanlış olduğunu savundu.

http://enerjigunlugu.net

09 Mart 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR