İstanbul Enerji Fuarı katılımcılardan ilgi gördü

İstanbul Enerji Fuarı, enerji paydaşlarının sektörü ele aldığı panellerin yanı sıra enerji alanındaki yenilik ve buluşların sergilenmesiyle de katılımcılardan ilgi gördü.

 

CNR EXPO Yeşilköy`de düzenlenen Enerji ve Çevre Teknolojileri Fuar ve Konferansı (CNR Energy Istanbul) farklı alanlardaki girişimlerin sergilendiği bir platforma dönüştü.

 

Fuar alanında ürünlerini sergileyen Çinli Shenzhen Yingli Yenilenenebilir Enerji firmasının tanıttığı güneş enerjisiyle çalışan harici şarj cihazları beğeni topladı. 50,60 ve 80 liraya satılan cihazlar tatil, kamp ve doğa gezileri için ideal şarj imkanı sunuyor.

 

Shenzhen Türkiye Tanıtım Sorumlusu Cicy Diexie gelecek yıllarda Türkiye`ye bir satış ofisi açabileceklerini belirterek, "Ürünümüz çevreci bir ürün. Klasik yöntemlerle yani USB ve elektrikten şarj olanağı tanıdığı gibi güneş enerjisinden de panellerle faydalanabiliyorsunuz. Güneş ışığının yoğunluğuna göre 4 veya 5 saatte doluyor. Dolu bir batarya da sizin cihazınızı ortalama 3 defa şarj edebiliyor" bilgilerini verdi.

 

"Egzoz dumanı yerine su buharı çıkarıyor"

Bahçeşehir Üniversitesi`nin TÜBİTAK ALTERNATİF Yakıtlı Araçlar Yarışması için geçen yıl geliştirdiği hidromobil aracı da katılımcıların ilgisini çekti. Üniversitenin Enerji Kulübü Başkanı Damla Özoral, 2012 yılından bu yana hidrojenle çalışan araba ürettiklerini belirterek, "Hidrojen teknolojilerinin otomotive tam entegrasyonuyla motorlu taşıtlardan dışarıya hiçbir şekilde karbon salınmayacak. Bu araçlar dışarıya buhar atıyor" dedi.

 

Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğrencisi Ahmet Oğuzhan Kılıç ise hidrojen yakıtlı araçların Fuelcell motor teknolojisiyle çalıştığını kaydetti.

 

Kılıç, "Kullandığı hidrojeni kendi iç sisteminde havadaki oksijenle birleştirerek çalışan bu motorlar, zararlı egzoz dumanı yerine su buharı atıyor" bilgilerini verdi.

 

Fuar ve konferansların gerçekleştirildiği CNR 6. Hall`de Greenpeace üyeleri çevreye saygılı gelişim için bilgilendirme yaptı.

 

AKEDAŞ isimli Kahramanmaraş merkezli elektik satış firması ise, fuar alanında kendi elektriğiyle üretilen dondurmayı katılımcılara ikram etti.

 

Etkinliğin konferans tarafında ise enerji sektörü paydaşları yenilenebilir enerji, Türkiye`nin natif enerji kaynakları ve enerjide sürdürülebilirlik ve yerlileşme gibi konularda paneller yaparak görüş alışverişinde bulundu.

 

Fuar ve konferans cumartesi gününe kadar konuklarını ağırlamaya devam edecek. (AA)

19 Mart 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR