Devletten köylüye "güneş enerjili su deposu`` hizmeti

Kırıkkale`de yürütülen "Güneşten Gelen Su Projesi" kapsamında kurulan güneş panelleriyle, köylerdeki su depolarının elektrik ihtiyacı karşılanıyor.

 

İl Özel İdaresince hazırlanan ve Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) tarafından desteklenen proje çerçevesinde 17 köyde kurulan güneş panellerinden elde edilen enerji, içme suyu depolarındaki pompalama sistemlerinin çalıştırılmasında kullanılıyor. Su depolarının üstüne kurulan 436 güneş panelinden yıllık 207 bin kilovat saat enerji üretilmesi planlanıyor.

 

Panellerin kurulduğu köylerde yaşayan vatandaşlar, bu çalışma sayesinde su depoları için yüksek elektrik faturası ödemekten kurtulmanın mutluluğunu yaşıyor.

 

Kırıkkale Valisi Ali Kolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AHİKA`nın desteklediği "Güneşten Gelen Su Projesi" kapsamında 17 köyde güneş panelleri kurulduğunu belirterek, "17 köyde güneş enerjisinden yararlanarak elektrik üretimini sağlamış olduk. Bu projemiz, 800 bin liralık bir projedir. Bunun 550 bin lirasını AHİKA`dan aldık, 250 bin liralık kısmını da İl Özel İdaresi karşıladı" diye konuştu.

 

Panellerden üretilen enerjinin depolarda kullanıldığını belirten Kolat, "Ürettiğimiz elektrikle, çıkarılan suyu depoya pompalıyoruz. Projeyi yakından takip ettim, çalışmaları yerinde inceleyerek gördüm. Son derece faydalı. Köylülerimiz çok memnun olduklarını iletti. Bu çalışmalarımız devam edecek" dedi.

 

Kolat, şunları söyledi:

"Bu proje oldukça faydalı ve örnek bir çalışma oldu. Bu çalışmalarımızı gören özel sektörden bazı vatandaşlar, bu projeden yararlanarak kendileri de buna benzer projeler geliştirdi ve sulama suyunda maddi anlamda ciddi katkılar sağladı. Yer altından çıkardıkları suyla arazilerini, bahçelerini, meyve ağaçlarını ve sulanması gereken alanları suluyorlar. Ülkemizde güneş enerjisi çok yaygın değil. İnşallah güneş enerjisinden daha çok faydalanırız çünkü ülkemiz, güneş enerjisi konusundan oldukça iyi potansiyele sahip. İyi bir enerji birikimi var. Bundan faydalanacağız. Böyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz inşallah."

 

"Suyumuz 24 saat kesintisiz akıyor"

Delice ilçesine bağlı Çongar köyünün muhtarı Mesut Onuş ise güneş panelleri kurulmadan önce elektrik faturasının köylülere bazen "ağır yük" olduğunu belirterek, sağlanan bu imkanlardan dolayı yetkililere teşekkür etti.

 

Onuş, artık motorun enerjiyi güneş panellerinden aldığını ve suyu depoya pompaladığını ifade ederek, "Bu sistem vatandaşımıza daha düşük bir maliyetle suyu kullanma olanağı sağlıyor. Biz bu sistemden sadece kapalı ve yağmurlu havalarda yararlanamıyoruz" dedi.

 

Önceden su deposunun aylık elektrik faturasının 500-600 liraya kadar çıkabildiğini anlatan Onuş, "Ayda 1-2 gün bile güneş olduğu zaman sistemi devreye sokarak faturalarımızı 60-70 liraya kadar düşürdük. Güneşi yakaladığımız yaz aylarında köylülerimiz fatura ödemiyor. Suyumuz 24 saat kesintisiz akıyor. Köylümüz hiçbir ücret ödemeden suyunu bedavadan kullanabiliyor" diye konuştu.

 

"Şehirde su kesintisi olur bizde olmaz"

Onuş, su israfını önlemek ve sistemde arıza olduğu takdirde bunu giderebilmek için vatandaşlardan makbuz karşılığında cüzi miktarda para aldıklarını söyledi.

 

Köylülerin çalışmalardan çok memnun kaldığını ifade eden Onuş, "Bizler çok memnunuz, isteriz ki her köye bu hizmet yapılsın. Eskiden biz bu suyu günlük 4 saat depoya basıp 2 saat kullanamıyorduk ama şimdi 4 saat bastığımız suyu bir hafta akıtıyoruz. Şehirde su kesintisi olur bizde olmaz. Köyün her alanındaki vatandaş 24 saat suyunu kullanabiliyor" şeklinde konuştu.

ZEKERİYA KARADAVUT, KIRIKKALE (AA)

26 Mart 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR