Fransa ticari bina çatıları için güneş elektriği şartı getirdi

Zorunluluk yeni yapılacak binaları kapsıyor iken herhangi bir alt sınır getirmiyor.

 

Fransa hükümeti ülkenin enerji dönüşümü hedefleri doğrultusunda yeni bir yasal düzenlemeyi yürürlüğe soktu.

 

Ülke parlamentosu tarafından 19 Mart 2015 tarihinde kabul edilen yasa ile yeni yapılan ticari binaların çatılarında güneş elektriği sistemleri veya yeşil alan bulunma zorunluluğu getirildi.

 

Bununla birlikte Fransa medyasındaki haberlere göre yasada bu zorunluluğun belli bir orana veya ölçüye bağlanmaması, çatıların tamamının veya büyük bölümünün bu doğrultuda kullanılmasını isteyen çevrecilerin tepkisini çekti.

 

Fransız hükümeti düzenleme ile güneş enerjisinin ülkenin elektrik üretimindeki payının artmasını ve bina çatılarında kurulacak yeşil alanlar sayesinde yağmur sularının tutulması ve şehirlerde oluşan ısı adalarının etkisini düşürmeyi hedefliyor.

 

Bu yılın başında Hindistan’ın Haryana eyaleti yönetimi de çok daha iddialı benzer bir zorunluluk getirmişti.

 

Yönetim tarafından yapılan açıklama ile eyaletteki 418 metrekarenin üzerinde çatıya sahip tüm binalara Eylül ayı sonuna kadar güneş elektriği sistemleri kurma zorunluluğu getirildiği bildirilmişti.

 

Açıklamada bu yatırımlar için sınırlı bir teşvik fonu da kurulduğu ve başvuru sırasına göre bu kurulumların maliyetlerinin yüzde 30 oranında eyalet yönetimi tarafından karşılanacağı da bildirilmişti.

 

Bu zorunluluğu yerine getirmeyen bina sahiplerine ise 10.000 rupi (417 TL) ila 1.000.000 Rupi (41.700 TL) arasında ceza kesileceği de duyurulmuştu.

www.yesilekonomi.com

01.04.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR