ABD Tosya`da Güneş Enerjisi Fabrikası Kuruyor           

ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Michael Camunez, Türkiye`nin daha yüksek bir kredi notunun olmamasının kendisini de şaşırttığını belirterek, ``Türkiye`nin kredi notunun artacağını ve buraya yatırımların geleceğini göreceksiniz`` dedi.

 

Camunez, İstanbul Ticaret Odasını (İTO) ziyareti dolayısıyla verilen öğle yemeğinde yaptığı konuşmada, daha önce Obama`nın danışmanlığını yaptığını hatırlatarak, yeni görevinde Avrupa`ya yaptığı ilk gezinin Türkiye olmasını istediklerini, iki ülke arasında önemli bir stratejik bağ bulunduğunu söyledi.

 

Türkiye ve ABD arasındaki ilişkinin son derece kuvvetli olduğunu vurgulayan Camunez, yıllardır siyasi ve askeri ittifakları bulunduğunu, bugün Türkiye`nin, ABD`nin natodaki en önemli müttefiklerinden biri olarak yer aldığını, dünyanın bu önemli ve kritik noktasında da giderek artan bir konuma sahip olduğunu kaydetti.

 

Camunez, ``Halklarımız çok önemli kültürel bağları paylaşmakta. Coca Cola`da Muhtar Kent en başta yer alan isimlerden bir tanesidir. Milyonlarca Amerikalı Dr. Mehmet Öz`ü bilgece nasihatlarını almakta. Hidayet Türkoğlu`nun milyonlarca hayranı var`` diye konuştu.

 

İki ülkenin stratejik ve kültürel bağlantısının bu kadar kuvvetli iken, ekonomik unsurun biraz arkada kaldığını belirten Camunez, her iki ülkenin başkanının yeni bir stratejik çalışma belgesi oluşturduğunu, bu çalışmanın kritik bir önem taşıdığını ve Türkiye`nin ABD için öncelikli piyasalardan biri olduğunu söyledi.

 

ABD`nin, Türkiye`nin koyduğu hedefleri desteklediğini ifade eden Camunez, ``Gerçekleştirilmiş olan pek çok ilerlemenin farkındayız. Türkiye, dünyadaki finansal açıdan en sağlıklı bankacılık sektörleri arasında yer alıyor. Ekonomik büyüme Türkiye için çok iyi. Bizim için de çok iyi. Aynı zamanda bu bölgedeki en önemli demokrasilerden biri olan bir ülkede canlı, istikrarlı ve büyüyen bir ekonominin olması dünya için çok iyi`` şeklinde konuştu.

 

SİZE TİCARET DENGESİZLİĞİ İLE BAŞA ÇIKMANIZ İÇİN YARDIM ETMEK İSTİYORUZ

Michael Camunez, iki ülke arasındaki ticaret dengesizliğine değinirken, ``Bir ticaret dengesizliği bulunmakta. Sizin bu konuyla başa çıkmanız için yardım etmek istiyoruz`` dedi.

 

Yapılan işbirliklerine ilişkin de Camunez, ``Kastamonu`da (Tosya) eski ve şu anda çalışanı bulunmayan eski bir gıda işleme fabrikası elden geçirilerek bir güneş enerjisi montaj fabrikası haline getirilecek. Böylece Amerikan güneş panelleri ve bileşenleri, komponentleri son teknolojiyle yapılacak ve Türkiye`den ihraç edilecek. Türkiye`de üretilen komponentler, ABD`nin bu noktadaki deneyimiyle, Ortadoğu`dan diğer birçok farklı ülkeye satılacak`` diye konuştu.

 

Sadece Türkiye`nin geleceği anlamında değil, ikili ilişkiler anlamında da son derece optimist olduğunu dile getiren Camunez, Atatürk`ün söylediği gibi ``milli egemenliğin ekonomik bağımsızlıkla desteklenmesi`` gerektiğini, bu hedefe kendilerini götürecek tek gücün ekonomi olduğunu, ne kadar güçlü olurlarsa olsunlar siyasi ve askeri zaferlerin ekonomik zaferlerle taçlandırılmadığı takdirde sürekli olamayacağını savundu.

 

AB ÜYELİĞİNİZİ KESİNLİKLE DESTEKLİYORUZ

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Camunez, ABD`nin, AB`ye giriş açısından Türkiye`yi destekleyici bir konumda olduğunu ifade ederek, ``Sanıyorum ki bu son hedefe odaklanmak kadar, bu sürece de odaklanmak lazım. AB üyeliğinizi kesinlikle destekliyoruz. Umuyoruz ki bu süreç çok da hızlı geçecektir. Üyelik sürecinde pek çok şey başarıldı`` dedi.

 

LİDERLİĞİNİZE ÇOK DEĞER VERİYORUZ

Michael Camunez, Türkiye`nin, bölgede yapıcı, olumlu ve gittikçe artan bir liderlik rolü olduğunu gördüklerini ifade ederek, ``Sizin liderliğinize çok değer veriyoruz`` görüşünü dile getirdi.

 

ODTÜ Teknoparkını görme imkanına sahip olduğunu, Türkiye`ye, bu teknoparkların artırılmasını önerdiğini belirten Camunez, Türkiye için şartların olgunlaşmaya devam ettiğini, burada ``harika bir piyasa ve fırsatlar`` bulunduğunu söyledi.

 

Camunez, bir soru üzerine, ``Google ve Microsoft gibi şirketlerin zaman içerisinde Türkiye`ye geleceğini göreceksiniz`` dedi. Camunez, Türkiye`nin daha yüksek bir kredi notunun olmamasının kendisini de şaşırttığını belirterek, ``Türkiye`nin kredi notunun artacağını ve buraya yatırımların geleceğini göreceksiniz`` değerlendirmesinde bulundu.

 

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş da her yıl en az bir defa ABD`ye giderek çeşitli düzeylerde ziyaretler gerçekleştirdiklerini ifade ederek, New York Valiliği ile İTO`nun bir süre önce İstanbul`da yatırım ve ticaret ofisi açtığını, diğer eyaletlerin de benzer ofisler açmasını temenni ettiğini söyledi.

 

Yalçıntaş, ``Bizlerin yaptığı bu çalışmalar mutlaka meyvelerini vermeye devam edecektir`` dedi.

 

Mısırlı Enerji`nin Kastamonu Tosya`daki proje için ABD`li bir firmayla anlaşma aşamasında olduğu öğrenildi. AA

www.kastamonupostasi.com

29 Ocak 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR