Elektrik şebekesi AB ile bütünleşiyor

Ülke çapındaki elektrik kesintileriyle gündeme gelen TEİAŞ, Avrupa Enterkonnekte Elektrik Ağı`na (ENTSO-E) sürekli senkronize şekilde çalışmasını sağlayacak anlaşmayı haftaya imzalıyor. Avrupalı komşularla elektrik ticareti artacak

 

Türkiye`nin elektrik konnekte şebekesi, Avrupa enterkonnekte elektrik şebekesi ile bütünleşiyor. Konuya ilişkin anlaşma 15 Nisan tarihinde Brüksel`de imzalanacak. Geçtiğimiz hafta ülke çapında yaşanan elektrik kesintilerinden sonra tartışmaların odağına yerleşen TEİAŞ gelecek hafta Avrupa`da çok önemli bir anlaşmaya imza atacak. Avrupa ortak elektrik ağı ENTSO-E ve HDSFİ arasında imzalanacak uzun vadeli anlaşmayla Türkiye`nin elektrik şebekesi sürekli senkron çalışır hale gelecek.

 

İmzalar haftaya

Anlaşmaya ilişkin imza töreni 15 Nisan Çarşamba günü saat 11:30 ila 13:00 arasında gerçekleşecek. Anlaşmanın imzalanmasıyla TEİAŞ, özellikle bazı bölgelerdeki ihtiyaçların giderilmesi ve yoğunlukların karşılanmasını içeren Üçüncü Elektrik Paketi`ni hayata geçirecek. TEİAŞ ayrıca, Avrupa Senkronize Alanı Çalışma Klavuzu`nda yer alan teknik standartları da çalışma ve dengeleme ağ kodlarıyla birlikte kalıcı olarak tamamlayacak. Yine TEİAŞ, ENTSO-E Gözlemci Üyeliği için başvuru yapabilecek. Anlaşmanın imzalanmasıyla, zaten dünyanın en büyük enterkonnekte elektrik şebekesi olan ENTSO-E, Türkiye`nin de sürekli senkronize olmasıyla birlikte senkron alanını 75 milyon kişiye daha hizmet vererek daha da genişletecek.

 

ALTERNATİF olacak

Avrupa Senkronize elektrik alanının genişlemesi, frekans kontrol rezervlerinin tek bir elektrik iletim sistemi tarafından tutulmasına duyulan ihtiyacı azaltacak ve Avrupa Birliği`nin Akdeniz ülkeleriyle bu alanda geliştirdiği işbirliğinde yeni bir adım daha atılmış olacak.

 

Kemal Yıldır imzalayacaktı

Enterkonnekte şebekenin, Avrupa ile sürekli senkron çalışmasına yönelik proje, geçtiğimiz günlerde TEİAŞ Genel Müdürlüğü`nden istifa eden Kemal Yıldır`ın uzun süredir üzerinde çalıştığı projeler arasında yer alıyordu. İstifa etmemiş olsaydı, söz konusu anlaşmaya TEİAŞ adına Kemal Yıldır imza atacaktı.

 

Uluslararası elektrik ticaretini artıracak

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) 53 bin kilometrelik uzunluğuyla Avrupa’nın ikinci en büyük elektrik iletim ağı konumunda. Şebeke frekans kalitesi ve güvenlik / koruma sistemleriyle Avrupa Enterkonnekte Elektrik Şebekesi (ENTSO-E) sistemi ile senkron çalışabilecek niteliklere sahip olduğunu daha önce kanıtlamıştı. Bu sayede daha önce başlatılan geçici nitelikteki senkron bağlantı, gelecek hafta yapılacak anlaşmayla birlikte sürekli hale gelecek. Elektrik şebekesinin senkron çalışabilmesi, Türkiye ile Avrupalı komşuları arasındaki elektrik alışverişini daha sağlıklı ve sürekli hale getirecek. Bu sayede, mevcut Yunanistan ve Bulgaristan bağlantıları ile ileride denizaltından Romanya’ya yapılacak iletim bağlantıları üzerinden elektrik ticareti imkanları artmış olacak.

www.dunya.com

09 Nisan 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR