Warren Buffett güneşten elektriği ucuza kapattı

ABD`li ünlü işadamı Warren Buffett, First Solar`dan 20 yıl boyunca kilovatsaat başına 3.87 dolar/cent fiyattan elektrik satın alacak.

 

ABD`li NV Energy Elektrik Dağıtım Şirketi, güneş enerjisi alanında faaliyet gösteren dünyaca ünlü First Solar şirketi ile elektrik alım anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre, First Solar, güneş enerjisinden elde ettiği elektriği 20 yıl süreyle kilovatsaati 3,87 dolar/cent fiyattan satacak. Elektriğin üretileceği santral ise Nevada eyaletinde daha planlama aşamasında ve kurulu gücü 100 MW olacak.

 

EN UCUZA ELEKTRİK ALAN ŞİRKET

Warren Buffett Berkshire Hathaway Inc. Grubu`na ait olan NV Energy, First Solar ile imzaladığı anlaşmayla, bugüne kadar güneş enerjisinden üretilen elektriği en düşük fiyata satın alan şirket unvanını elde etmiş oldu.

 

Yani, elektrik şirketi şu anda Nevada`da henüz planlama aşamasındaki 100 MW’lık "Playa Solar" santralinin üreteceği elektriğe kilovatsaat başına sadece 3,87 dolar/cent ödeyecek. NV Energy, çok değil bundan bir yıl önce yenilenebilir enerjiden üretilen elektriğe kilovatsaat başına tam 13,77 dolar/cent ödemişti.

 

SOLAR BİR ANA AKIM TEKNOLOJİ

Bloomberg’in bir raporunda, elektrik fiyatlarında yaşanan bu düşüş, solar teknolojisinin ana akım bir teknoloji haline geleceğinin bir işareti olarak nitelendirildi. Bloomberg Intelligence analisti Kit Konologe göre, NV Energy ile First Solar arasındaki anlaşma muhtemelen bugüne kadar ABD`deki en ucuz elektrik satın alım anlaşması. ABD’nin güney batısında yüksek güneş radyasyonu olması bunun bir nedeni olarak gösteriliyor.

 

SUNPOWER`IN FİYATINDAN DA DÜŞÜK

NV Energy`nin bugüne kadar güneş enerjisinden en ucuza elektrik aldığı şirket ise Sunpower idi. Sunpower, geçen yıl imzaladığı sözleşmeyle, 100 MW`lık Boulder GES`ten kilovatsaat başına 4.6 dolar/cent fiyattan elektrik satmayı vaat etmişti.

 

3.87 DOLAR/CENT İÇİN ONAY YOLDA

Bloomberg’in bir haberine göre, her iki sözleşme de 20 yıllık bir dönemi kapsıyor ve 1 Temmuz tarihinde onaylanması için ilgili kurumlara teslim edilmiş durumda. Elektrik satın alım anlaşmasıyla ilgili bir yetkili, mevcut güneş ve diğer fosilden elektrik üretim anlaşmalarıyla karşılaştırıldığında, son anlaşmalardaki fiyatların çok makul olduğunu belirtti ve düzenleyici kurumun bunları yıl sonuna doğru onaylamasını beklediklerini vurguladı.

 

SOLARIN REKABET GÜCÜ ARTIYOR

Sunpower CEO’su Tom Werner ise "Güneş enerjisi, geleneksel fosil yakıt santrallerinden üretilen elektriğe rekabetçi ve düşen fiyatlarla her gün daha çok rakip oluyor" dedi. Bloomberg New Energy Finance Analisti Jenny Chase’a göre, First Solar için, NV Energy ile imzaladığı son anlaşma güneş enerjisi sektöründe maliyetlerin düşüşte olduğunun bir işareti ve First Solar’ın sunduğu teklif son derece agresif.

 

BİR ÖNCEKİ REKOR FİYAT DUBAI`DENDİ

Son iki anlaşmadan önce, dünyada güneş enerjisi kaynaklı en ucuz elektrik fiyatı 5.85 dolar/cent seviyesindeydi. Bu fiyat 2015 yılı başlarında, Dubai Elektrik Dağıtım Kuruluşu tarafından, 200 MW’lık GES`ten üretilecek elektriğe verilmişti.

http://enerjigunlugu.net

08.07.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR