Elbistan’a 18 bin hanenin elektriğini üretecek kapasite

Elbistan’a kurulacak lisanssız güneş enerjisi yatırımları için Doğan Mahallesi’nde bulunan Doğanköy Trafo Merkezi’ne yaklaşık 18 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasite tahsis edildi.

 

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), yayınladığı duyuru ile lisanssız elektrik üretimi kapsamında güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi santralleri için tahsis edilen trafo merkezi kapasitelerini güncelledi. Türkiye genelinde güneş ve rüzgar enerji santralleri için toplam 4 bin 290,3 MW kapasite tahsis edilirken, maksimum kapasite 5 bin 857,4 MW olarak belirlendi. Kahramanmaraş, 7 adet trafo merkezi için 181,3 MW’lik kapasitesi ile Türkiye’nin ön sıralarda yer aldı. Çok sayıda güneş enerjisi santrali (GES) girişimi bulunan Elbistan için de 60 MW kapasite ayrıldı. Duyuruya göre Doğanköy TM için 60 MW, Göksun TM için 7 MW, Kahramanmaraş-2 TM için 30 MW, Kılavuzlu TM için 30 MW, Kılılı TM için 22 MW, Narlı TM için 15,3 MW ve BOTAŞ PS-5 TM için de 17 MW kapasite belirlendi.

 

Lisanssız olarak yapılacak bu yatırımların kapasitesinin 1 MW’yi aşmaması gerekiyor. 1 MW’nin üzerindeki yatırımlar için lisans alınması zorunlu. Ancak bu durum uzun bir süreci gerektirdiği için yatırımcılar genelde 1 MW’nin altındaki tesislere yöneliyor. Doğanköy Trafo Merkezi’ne tahsis edilen bu kapasite, her biri 1 MW kurulu gücü bulunan 60 adet lisanssız güneş enerjisi santrali kurulması anlamına geliyor. 1 MW’lik GES kurmak için yaklaşık 20 dönüm arazi gerekiyor. Doğanköy TM’ye ayrılan kapasite ise yaklaşık bin 200 dönüm arazinin güneş panelleri ile kaplanması anlamına geliyor.

 

En düşük kapasite ile değerlendirildiğinde 1 MW’lık bir güç, yaklaşık 300 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu konut, sanayi, toplu ulaşım, resmi daire, çevre aydınlatması gibi tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabiliyor. 1 MW’lik kurulu gücü olan güneş enerjisi santralinden yıllık ortalama 1 milyon 500 bin kwh elektrik üretiliyor. 1 MW kurulu güce sahip olan lisanssız GES için yatırımcının cebinden 1 milyon ila 1 milyon 300 bin AVRO çıkabiliyor. Yıllık 1 milyon 500 bin kwh elektrik üreten bir GES böylece 5-6 yıl arasında kendisini amorti ediyor. GES’lerin 25 yıllık ömrü bulunsa da sistem ömür boyu elektrik üretmeye devam ediyor.

www.elbistaninsesi.com / haber

28.07.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR