TSE ‘YENİLENEBİLİR ENERJİ’DE KAMU KURUMLARI ARASINDA BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRİYOR

 

Türk Standardları Enstitüsü (TSE), kamu kurumları arasında bir ilki gerçekleştirerek, Gebze Kalite Kampüsü’nün enerji ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayacak olan lisanssız, şebekeye elektrik veren Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurdu.

 

TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Ülkemizde ve dünyada enerji tüketimi giderek artmaktadır. Enerji ihtiyacını karşılamada kullanılan fosil yakıtlar ise doğayı geri dönüşü kolay olmayan bir şekilde kirletmekte ve sağlığımızı tehdit etmektedir. Yenilenebilir enerji kaynakları, sürdürülebilir kalkınma sağlanması ve fosil yakıtlardan kaynaklanan sera gazı emisyonunun ve partikül madde, siyah Duman, karbon monoksit, hidrokarbon gibi havayı kirleten gazların azaltılması için önemli bir enerji kaynağıdır" dedi.

 

TSE Başkanı Korkmaz, "Türk Standardları Enstitüsü, Gebze’deki Kalite Kampüsü’nde 1 MegaWatt’lık Güneş Enerjisi Santrali kurdu. TEDAŞ’ın kabul aşamasında olan santral yılda 1milyon 280 bin Wh elektrik üretecek. Kalite Kampüsü’nün yıllık elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 40’ını karşılaması öngörülen santral SEDAŞ dağıtım şirketinin alanı içerisindeki en yüksek kapasiteli, lisanssız, şebekeye elektrik veren ilk ve tek güneş enerjisi santralidir. 18 dönümlük bir alana kurulan santralde, her biri 250 Wp gücünde 4 bin Multikristal PV Modül ve 31 Inverter kullanılmıştır. TSE, yenilenebilir enerji alanında ilk olarak 2011 yılında İstanbul Tuzla Kampüsümüzde deneysel çalışmalar için kurulan toplam 8 kilowattlık Hibrit (rüzgar ve güneş) yenilenebilir enerji santrali ile pilot uygulama başlatmış, santralin kurulduğu bölgeye ait rüzgar, güneş, meteorolojik veriler toplanarak ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılmış, rüzgar türbinleri ve fotovoltaik modül deney laboratuvarları için gerekli ön çalışmalar yapılmış, sistemin zayıf ve güçlü yönleri tespit edilerek kurulması planlanan deney laboratuvarları için yol haritası çıkarılmıştır. Böylece yenilenebilir enerji alanında ilk olarak 2014 yılında Ankara Ostim’de Güneş Enerjisi (Solar) Laboratuvarımız hizmete alınmıştır. Deney sistemi hibrit güneş panellerini de test edecek şekilde tasarlanmıştır" ifadelerini kullandı.

Korkmaz, açıklamalarına şöyle devam etti:

 

"Akreditasyon denetimi de tamamlanan bu laboratuvarımız ’Solar Keymark’ başta olmak üzere konuyla ilgili ulusal ve uluslararası Belgelendirme ve Gözetim-Muayene alanlarındaki birçok uygunluk değerlendirme faaliyetlerine önemli ölçüde katkı sağlanacaktır. Laboratuvarımız TÜBİTAK dâhil sektörün AR-GE çalışmaları için de hizmet verecektir. TSE’nin nihai hedefi, güvenli ve kaliteli cihazlarla yenilenebilir enerji üretiminin sağlanabilmesi için etkin bir sertifikalandırma ve denetim sisteminin kurulmasıdır. Bu amaçla başlattığımız çalışmalar ile ülkemizde kullanılacak olan yenilenebilir enerji sistemlerinin güvenlik ve performans özelliklerinin ulusal ve uluslararası standartlara uygunluğunu test etmeyi öngörmekteyiz. Ülkemizin enerji alanında saklı kaynağı sayılabilecek verimlilik konusu uzun soluklu bir değişim ve dönüşüm sürecini zorunlu kılmaktadır. Enstitü olarak uzman personelimiz ve yetkin laboratuvarımız ile bu çok önemli değişime katkı sağlamak bizim için gurur kaynağıdır. Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda gerek üretim gerekse kurulum yatırımı yapan özel ve kamu sektöründeki tüm kurum ve kuruluşlarımızı, en az 25-30 yıl kullanabilecekleri bu sistemler için arazi ve kullanım şartlarına uygun seçim ve kabulleri yapmaları konusunda Enstitümüzün bu alanda verdiği muayene-deney ve sertifikasyon hizmetlerinden yararlanmaya davet ediyoruz." (İHA)

www.milliyet.com.tr

17.08.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR