High Tech Port By Müsiad Qatar Fuarı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, dünya nüfusunun dörtte birini oluşturan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) bünyesindeki 57 ülkenin dünya Ar-Ge harcamalarının yüzde 2,4`üne, toplam patentin yüzde 1,6`sına, toplam bilimsel yayınların ise yüzde 6`sına sahip olduğunu belirterek, "Bu düşük seviye kabul edilemez bir durum" dedi.

 

Türk ve Katar savunma sanayisinin öncü kuruluşlarını buluşturan High Tech Port by MÜSİAD Qatar Fuarı ve 19. Uluslararası İş Forumu, Katar Ulusal Fuar Merkezi`nde başladı.

 

Olpak, açılışta yaptığı konuşmada, Katar`ın 5 yılda milli gelirini 2 katına çıkararak 210 milyar dolardan daha fazla bir ekonomiye sahip olduğunu anlattı.

 

İki ülke nezdinde yaptıkları temaslardan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın desteği ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani`nin himayelerinde Hightech Port by MÜSİAD`ı Katar`da gerçekleştirmeye karar verdiklerini ifade eden Olpak, "Bu fuar Türkiye`nin ve Katar`ın ortak geleceğini inşa etmek ve yüksek teknoloji alanındaki iş geliştirmesini en verimli seviyede tutmak üzere planlandı" diye konuştu.

 

Türkiye`den 67 firma ve kurumun katılımcı olarak yer aldığı fuara Milli Savunma Bakanlığı, Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığının desteklediği bilgisini veren Olpak, sözlerine şöyle devam etti:

 

"Katar tarafından ise Katar Silahlı Kuvvetleri, Katar Savunma Bakanlığı, ICT Katar Bakanlığı, Katar Dışişleri Bakanlığı, Katar İçişleri Bakanlığı, Katar Ulaştırma Bakanlığı, Katar Manateq, Katar Bilim ve Teknoloji Parkı ile Katar Airways yer almaktadır. Katar`daki stratejik ortaklarımız ise Katar Dışişleri Bakanlığı Daimi Komitesi ve Katar İşadamları Derneği`dir. High Tech Port by MÜSİAD Qatar, bize göre sadece bir fuar değil bir kalkınma medeniyeti projesidir. Teknolojik birikimin dost, müttefik ve kardeş ülkelerle paylaşılması gerekliliği ve İİT üyesi ülkeleri arasında ileri teknoloji paylaşımı ihtiyacı bu etkinliği zorunlu kılmıştır. MÜSİAD olarak 25 yıllık tecrübemizle bundan sonraki hedefimiz, bu fuar ve iş forumunu Suudi Arabistan, Kuveyt ve Pakistan gibi ülkelerle de gerçekleştirmektir. Elbette diğer ülkeler ile de devam edeceğiz."

 

"Dünyada rekabetçi ve bilgi tabanlı ekonomiye sahip olma yönünde ülkeler arasında ciddi bir çekişme var"

 

Nail Olpak, "Bugün bilgisayar sisteminin temelini oluşturan sıfır rakamını bulan Harizmi, Cabir bin Hayyan, İbn-i Sina, Farabi ve binlerce bilim adamı farklı İslam beldelerinde önemli eğitim kurumları kurmuş, insanlığı aydınlatmıştır" değerlendirmesinde bulundu. Ancak bu tarihsel serüvenin gelişerek devam edemediğini ve Müslümanların bilimin aydınlatıcı yolundan uzaklaştığını vurgulayan Olpak, bunun sonucunda da açlık, iç savaş, kargaşa ve terör ile karşı karşıya kalındığını söyledi.

 

Olpak, dünya nüfusunun dörtte birini oluşturan İİT bünyesindeki 57 ülkenin dünya Ar-Ge harcamalarının yüzde 2,4`üne, toplam patentin yüzde 1,6`sına, toplam bilimsel yayınların ise yüzde 6`sına sahip olduğunu, bu düşük seviyenin kabul edilemeyeceğini dile getirdi.

 

Toplam küresel Ar-Ge harcamalarında ABD`nin yüzde 30,6, AB`nin ise yüzde 22,6 payı olduğu düşünüldüğünde İslam ülkeleri için bilim ve teknolojide gereken atılımın sağlanması gerektiğine işaret eden Olpak, bunun olmazsa olmaz koşullarının başında kaliteli bir beşeri sermayenin varlığının geldiğini ifade etti.

 

Olpak, bugün dünyada rekabetçi ve bilgi tabanlı ekonomiye sahip olma yönünde ülkeler arasında ciddi bir çekişme olduğunu vurguladı.

 

Heidegger`in "Bir nehir, köprü kurma niyetimizi körükler. Fakat iki kıyıyı bir araya getiren, bizim nehri geçme isteğimizdir" sözünü anımsatan Olpak, Türkiye ile Katar`ın iki nehrin arasını birleştirmek istediğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

 

"Türkiye, ileri ve stratejik sektörlerde ürün geliştirebilen ve bu ürünlerle dünya ile rekabet edebilir hale gelmiştir. Yüksek teknolojik argümanların önemli sektörü olan savunma sanayi, 2004 yılından itibaren Türkiye`de hızla gelişmiş, kendi yeterliliğini sağlamış ve ihracatını arttırmaya başlamıştır. Bugün pazarlanabilen ürünlerimiz; ATAK Helikopteri, Altay Tankı, KİRPİ, MİLGEM, TR-Jet ve MPT gibi birçok ürün Türk savunma sanayisinin ulaştığı noktayı özetlemektedir. Yine aynı şekilde havacılık sektöründe Türkiye başta THY`nin öncülüğünde birçok uçak parçasını kendi ekosistemiyle üretebilir hale gelmiştir. Bölgesel sivil havacılık uçağı TR-Jet`in lansmanı gerçekleştirilmiş ve fabrika aşamasına gelinmiştir. Havacılık sektörümüz de kendi ekosistemini genişleterek büyümekte ve dünyaya açılmaktadır. Bu gerekçelerle planladığımız High Tech Port by MÜSİAD Qatar; İİT`nın da resmi iş forumu olan 19. Uluslararası İş Forumunu da içinde barındıracak şekilde planlanmıştır. İş forumunun bu seneki teması `İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkeleri Arasında Savunma Sanayi ve Yüksek Teknoloji İşbirlikleri`dir. 19.Uluslararası İş Forumunun açılışını da yarın sabah gerçekleştireceğiz."

 

Olpak, konuşmasını High Tech Port by MÜSİAD Qatar Fuarının düzenlenmesindeki katkısından dolayı başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani olmak üzere destek veren tüm paydaşlara teşekkür ederek tamamladı.

www.haberler.com

06 Ekim 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR