Elektrik vergisinde yenilenebilire ayrımcılık kaygısı

İspanya`da elektrik üretimine getirilen ek vergilerin yenilenebilir yatırımlarına olumsuz etki yapacağı öngörülüyor.

 

Bir dönem yenilenebilir enerji yatırımları için dünyanın en cömert teşvik politikalarından birinin uygulandığı İspanya`da hükümetin aldığı yeni bir karar özellikle yenilenebilir enerji yatırımcılarını endişelendiriyor.

 

İspanyol hükümeti geçen Cuma günü parlamentoya sunduğu bir yasa tasarısı ile her türlü elektrik üretimine yüzde 6 oranında ek vergiler getirilmesini önerdi. Hükümetin önerisinde ayrıca nükleer atıklar ile elektrik üretiminde kullanılan kömür, petrol ve dizele ayrıca büyük çaplı hidroelektrik santrallerine ek harçlar getirilmesi de var.

 

İspanyol hükümeti bu yasa ile uzun yıllardır elektriğin üretim ve dağıtım maliyetlerinin altında satılması ile 24 milyar avroya ulaşmış ve ek kararlar alınmadığı takdirde 2015`te 50 milyar avroya çıkması beklenen açığı durdurmayı ve azaltmayı planlıyor. İspanyol Enerji, Sanayi ve Turizm Bakanı José Manuel Soria López ise haftalık kabine toplantısının ardından bu yasa ile mevcut açığın büyümesinin durdurmayı ve yılda 2.7 milyar avroluk ek gelir elde etmeyi planladıklarını söyledi.

 

Özellikle rüzgar ve güneş enerjisi şirketleri ise yasanın parlamentoda bu şekilde onaylanmasından büyük kaygı duyuyor.

 

Konu hakkında açıklama yapan İspanyol Rüzgar Sanayisi Birliği (AEE) ise yasanın İspanyol rüzgar enerjisi sektörüne yalnızca 2013 yılında bile 241 milyon avroluk ek yük getireceğini söyledi. Açıklamada konvansiyonel kaynaklar ile elektrik üretimi yapan şirketlerin bu ek maliyeti kolaylıkla tüketicilere aktarabileceklerini fakat rüzgar enerjisi yatırımcılarının belirlenmiş fiyatlar ile alım garantileri elde ettiğinden dolayı bu imkanlarının olmayacağını söyledi.

 

PV Magazine`in görüşlerine yer verdiği, geçmişe dönük vergi uygulamaları nedeni ile birçok güneş enerjisi yatırımcısının İspanyol hükümetine karşı avukatlığını üstlenmiş olan Piet Holtrop ise yasanın güneş enerjisi yatırımcıları açısından ``ayrımcı`` olduğunu söylerken, zaten geçmişe dönük vergileme nedeni ile zorluklar çeken İspanyol güneş enerjisi yatırımcıları için yasanın ``bitirici darbe`` olacağını söyledi.

 

Financial Times`ın konu ile ilgili haberinde ise bu ek vergilerin elektrik tüketicilerine yansıtılması nedeni ile gelecek yıl ülkede elektrik faturalarının ortalama yüzde 7 oranında artmasının beklendiği yer aldı.

www.yesilekonomi.com

21.09.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR