Sanayi kenti Bursa’da ibre, ENERJİ yatırımlarına döndü …

Otomotiv ve tekstil kenti Bursa’da yeni yatırım rotası enerjiye kaydı. Birçok Bursalı sanayici ve işadamı, bu alanda söz sahibi olmanın hesaplarını yapıyor. Son üç yılda enerjide faaliyet gösteren 48 şirket kuruldu.

 

Otomotiv fabrikaları nedeniyle “Türkiyenin Detroiti” olarak nitelendirilen Bursada enerji yatırımları öne çıkmaya başladı. Kentte, yılın ilk 9 ayında enerji sektöründe faaliyet yürütecek 8 firma kurulduğu belirtildi. Bursa Valiliği Tek Adımda Yatırım Bürosunun resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, otomotiv ve tekstil alanındaki yatırımlarıyla öne çıkan Bursa’da, son yıllarda turizm ve enerji sektörüne de yoğun bir ilgi var. Kentte bir yandan turizm yatırımları hız kazanırken, bir yandan da güneş enerjisi, rüzgar türbini gibi yenilenebilir enerji kaynakları konusunda yatırım girişimleri başladı.

 

SON ÜÇ YILDA 48 YENİ ŞİRKET KURULDU

Kentte 2007 yılında 21 enerji şirketi kurulurken 2008de 18 yeni şirket faaliyete geçti. Bu yılın ilk 9 ayında ise 8 firma daha kuruldu. Enerji sektörü, elektrik ve elektronik sektörünün de katılımıyla sektörel dağılımda yüzde 2,1lik paya ulaştı. Bünyesindeki otomotiv fabrikaları ve yan sanayi kuruluşları dolayısıyla “Türkiyenin Detroiti” olarak anılan Bursada otomotiv ana ve yan sanayi ise bin 755 şirketle yüzde 5,3 paya sahip.

 

YENİ YATIRIMLAR YOLDA

Enerjiye artan talep ve yenilenebilir enerji yatırımlarına hükümetin çeşitli destekler vermeye hazırlanması, Bursa’daki büyük firmaların bu sektöre yönelmesine yol açtı. Bursanın köklü kuruluşlarından Coşkunöz Holding, hem enerji tesisleri donanımı hem de elektrik üretimi alanlarında faaliyet gösterecek iki şirket kurdu. Başlıca faaliyet alanları otomotiv sektörü, radyatör ve makine üretimi olan Coşkunöz, enerji konusunda Kuveytli bir firma ile ortaklık görüşmelerini de sürdürüyor. Coşkunöz Holding Temel Yetkinlikler Koordinatörü Haluk Akgül, 2007 yılında Eskişehirde Coşkunöz Savunma ve Havacılık Fabrikasını kurarak, uçak gövde parçaları üretmeye başladıklarını, 2009 strateji planı çerçevesinde ise enerji ve eğitim sektörleri üzerinde yoğunlaşma kararı aldıklarını söyledi. Akgül, sanayicilik ve makine üretimi birikimlerini kullanarak, rüzgar ve güneş enerjisine yönelik donanım, tesis ve elektrik enerjisi üretmek için çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Konusunda dünya lideri firmalarla görüşmelerinin sürdüğünü kaydeden Akgül, yabancı firmaların da yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili yasanın çıkmasını beklediğini söyledi. Rüzgar enerjisi türbinlerinin montajı için Coşkunöz Makinenin imkanlarını kullanacaklarını anlatan Akgül, " Güneş enerjisi alanında ise Coşkunöz Solar Güneş Sistemleri Mühendislik Sanayi ve Ticaret A.Ş. güneş enerjisi tarlaları kurmak ve bu tesislerde yerli oranını artıracak donanımı üretmek için kuruldu " dedi.

 

BURGÜÇ ATAKTA

Rüzgar enerjisi üretim lisansı bulunan Bursa Güçbirliği Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ (BURGÜÇ) ise, Karacabeyde rüzgar enerjisi üretecek. Burgüç Yönetim Kurulu Üyesi Ali Hazır, Bursa ile ilgili birkaç projeleri olduğunu, ancak uygunluk görüşü alınan Karacabeyde sona yaklaşıldığını söyledi. İlk etapta Karacabeyde hayata geçirecekleri projenin 25, ikincisinin ise 54 megavatlık olacağını açıklayan Hazır, " Yıllık üretim olarak 100 ve 120 milyon kilovat saatlik enerji üretmeyi planlıyoruz. Bursada 37 milyon Euroluk bir proje bu. Seneye bu zamanlarda türbinlerimiz çalışıyor olacak. BURGÜÇ olarak Bursayı rüzgar enerjisiyle tanıştıracağız ” diye konuştu. Tekstil sektörü yerine turizm, inşaat ve enerjiye odaklanan Sönmez Holding de bölgede doğalgaz çevrim santralı kurmak için yer arayışına girdi. Enerji yatırımı yapmak isteyen Faik Çelik Holding, Ermaksan Makine, Harput Grup gibi şirketler de bu yöndeki çalışmalarını hızlandırdı.

 

BURSADA ENERJİ SEKTÖRÜ / Yıl Şirket Sermaye (TL)

2004 6 280.000

2005 8 257.768.143

2006 10 29.330.000

2007 21 16.180.000

2008 18 38.202.500

2009 8 740.000

www.ekohaber.com.tr / 08 Aralık 2009

-.-

BURSA Hakkında

Bursa, 2007 resmi nüfus sayımına göre Türkiye nin 4. büyük ili ve 4. Büyükşehir nüfusuna sahip şehridir. Marmara Bölgesi nin Güney Marmara bölümünde yer almaktadır. Ekonomik açıdan Türkiye nin en gelişmiş illerinden biri olan Bursa doğal ve tarihsel zenginlikleriyle de önem taşır. Birçok medeniyetin izlerini taşıyan Bursa tarihin, doğal güzelliklerin ve gelişmişliğin bir harmanı niteliği taşır. Ayrıca Türkiye nin en önemli sanayi kenti olduğu söylenebilir. Yüzölçümü 10.891 km² olan Bursa ili kuzeyde Marmara Denizi ve Yalova ili, kuzeydoğuda Kocaeli ve Sakarya, doğuda Bilecik, güneyde Kütahya ve Balıkesir illeri, batıda yine Balıkesir iliyle çevrilidir. Bursa da en çok Osmanlı Devleti nin kuruluş dönemine ait tarihî eserlerin bulunmasının sebebi ise,Bursa nın Osmanlı Devleti nin ilk başkenti olmasıdır. Merkez İlçeleri; Osmangazi, Nilüfer , Yıldırım, Mudanya, Gemlik, Gürsu, Kestel. 2004 yılında çıkarılan 5216 sayılı yasayla, Büyükşehir belediye sınırları için yeni kıstaslar getirilmiş bununla birlikte Mudanya, Gemlik, Gürsu ve Kestel merkez ilçe haline getirilmiş ve Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisine dahil edilmiştir.

tr.wikipedia.org/wiki / Aralık 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR