AB`deki PV savaşı Tayvan`ı karıştırdı!

Tayvan`daki Çin sermayeli 7 fotovoltaik üreticisi hakkında Avrupa Birliği`nin anti damping ve ilave vergi uygulamasını bypass ettikleri gerekçesiyle soruşturma başladı.

 

Avrupa Birliği`nin Çin menşeili fotovoltaik hücre ve panel üreticilerine karşı uyguladığı anti-damping ve telafi edici ilave vergi uygulaması, Tayvan`ı karıştırdı.

 

ETİKETLERİ DEĞİŞTİRİYORLAR

Tayvan`daki bazı yerel fotovoltaik hücre ve modül üreticileri, Brüksel`in Çinli üreticilere karşı uyguladığı anti-damping ve telafi edici vergi rejimini bypass etmekle suçlanıyor. İddialara göre, ülkedeki 7 Çin sermayeli şirket, Çin`den getirdikleri kendi PV ürünlerini Tayvan`da üretilmiş gibi etiketliyor.

 

SUÇLAMAYI REDDEDİP MEMURLARI SUÇLUYOR

Etiket değişimi sayesinde bu ürünler, Avrupa`daki asgari ithalat fiyatları uygulaması ile telafi edici gümrük vergileri rejimine tabi tutulmadan AB pazarlarına satılıyor. Tayvan Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret Müdürü Hsu`ya göre şirketler yaptıklarından ötürü pişmanlık göstermedikleri gibi, memurları lobi çalışması yapmakla suçluyor ve onlara karşı tehdit ve baskı uyguluyor.

 

İSİMLERİ ŞİMDİLİK SAKLI TUTULUYOR

Hsu, söz konusu şirketlere karşı sahte etiket yaptıkları gerekçesiyle Dış Ticaret Müdürlüğü tarafından cezalar kesildiğini belirtti. Hsu, soruşturmaya uğrayan 7 şirketin mevzuatı çiğnediklerini, ancak soruşturma tam netleşmeden isimlerini açıklamak istemediğini vurguladı.

 

AB`YE İHRACAT İZNE BAĞLANMIŞTI

Ağustos ayında Tayvan Dış Ticaret Müdürlüğü, yeni İhracat yönetmenliği çıkarmıştı. Ağustos ayından itibaren Tayvanlı şirketlerin, Serbest Bölge üzerinden Avrupa Birliği`ne ürün ihracatı yapabilmek için Bakanlıktan müsaade almaları gerekiyor.

 

İLK SORUŞTURMA BRÜKSEL`DEN

Avrupa Birliği Komisyonu, geçtiğimiz Mayıs ayında, Tayvan ve Malezya`ya karşı “Anti-Atlatma” (Anti-Circumvention) soruşturması başlatmıştı. O tarihlerde Avrupa Birliği Anti-Damping yönetmenliğini baypas etmek içini Çinli üreticilerin, bu iki ülkede kendi ürünlerinin etiketlerini değiştirip Avrupa`ya gönderdikleri suçlaması gündeme gelmişti.

 

BRÜKSEL ADAMLARINI GÖNDERMİŞTİ

Tayvan Dış Ticaret Müdürlüğü Mayıs ayında Avrupa Birliği ve ABD`ye ihracat edilecek güneş hücre ve modüllerinin üzerinde üretilen ülke bilgisine yer verilmesini şart koşmuştu. Anti-damping soruşturmasının bir parçası olarak Ekim ayı başında Avrupa Birliği Komisyonu`ndan yetkililer, Tayvanlı dört PV üreticisini yerinde ziyaret etmişlerdi.

 

TAYVAN, ÖNLEME SÖZÜ VERMİŞTİ

Tayvan Hükümeti de ziyarete gelen AB Komisyon üyelerine soruşturmalarda yardımcı olma ve yerel üreticileri kontrol etme sözü vermişti. Brüksel`de yürütülen "Anti-Atlatma" (Anti-Circumvention) soruşturmasının Şubat 2016`da bitmesi bekleniyor.

 

AB TAYVAN`IN İKİNCİ BÜYÜK PAZARI

Avrupa Birliği, 2014 yılında Tayvan`ın güneş hücre ve modülleri ihracatındaki en büyük ikinci pazarı konumunda. Avrupa Birliği`ne yapılan toplam 550 milyon Euro`luk ihracat, Tayvan`daki üretimin yüzde 11.13`üne karşılık geliyor.

 

Tayvan`da 7 Çinli üreticiye karşı soruşturma devam ederken, Avrupa Birliği de bu tür vakaların önüne geçmek için alınabilecek yeni önlemler üzerinde çalışıyor.

http://enerjigunlugu.net

15.10.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR