Çin güneş elektriğinde 2020 hedefini 150 GW’a yükseltti

 

Ülkenin güneş elektriği gücü bu yılın ilk 9 ayında 9,9 GW artmıştı

 

Çin’in güneş elektriği kurulu gücü hedefini tekrar yükselttiği bildirildi.

 

Ülkenin resmi haber ajansı Xinhua’nın haberine göre Çin yönetiminin 2016-2020 dönemini kapsayan 13. Beş Yıllık Planı için bu hedef 150 GW olarak belirlendi. Çinli yetkililer bu hedefi daha önce 100 GW’ın olarak belirtiliyordu.

 

Ülkenin 2014 sonunda 28,05 GW düzeyinde olan güneş elektriği kurulu gücü 2015’in ilk 9 ayında 9,9 GW artış ile 37,95 GW’a yükselmişti.

 

Konu hakkındaki resmi açıklama ise Çin Ulusal Enerji İdaresi, Yeni Enerji Bölümü direktörü Dong Xiufen tarafından ülkede düzenlenen bir güneş enerjisi konferansında yapıldı.

 

Dong açıklamasına göre yatırımlarda ülkenin geniş çöllerle kaplı batı taraflarında büyük ölçekli, nüfusun yoğun olduğu doğu ve merkez bölgelerinde ise küçük ölçekli, dağıtık sistemlere ağırlık verilecek.

 

Çin yönetimi güneş elektriği yatırımlarının çevreye olumsuz etki yapmasını sağlamak için ekolojik koruma bölgeleri belirleyecek iken aynı zamanda çatı üstü, binalara entegre ve solar-tarım hibrid kurulumlarına da öncelik verecek.

 

Bu hedeflere ulaşmak için gerekli olan inşa ve yatırım maliyetlerinin düşürülmesi için ise güneş panellerinin verimliliğini artırılması ve enerji depolama konularında teknolojik ilerlemeler sağlanmasına çalışılacak.

 

Dünyanın en fazla karbondioksit salımına neden olan ve iklim değişikliği açısından tüm dünya için risk oluşturan Çin 2020 yılında elektrik üretiminin yüzde 15’ini fosil yakıt dışı kaynaklardan sağlamayı hedefliyor.

www.yesilekonomi.com

03.11.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR